« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
MA DA?

Čudan pokazatelj kreativnosti i inteligencije

Ispijanje čaja prije bilo kakvog umnog napora, odnosno testa, povećava kognitivne sposobnosti

Morate naprezati mozak? Popijte - čaj!
Morate naprezati mozak? Popijte - čaj! (Arhiva)
Više o

kreativnost

,

čaj

,

inteligencija

Čaj je možda i najomiljeniji napitak na svijetu (kad uzmemo u obzir potrošnju u Aziji gdje je puno češći izbor nego kava), a u našim krajevima te obično pitaju jesi li bolestan ako ga naručiš umjesto kave.

No, vrijeme je da i čajoljupci dođu na svoje i pohvale se svojom navikom - ljudi koji piju čaj su kreativniji i inteligentniji od onih koji ga ne piju, pokazalo je istraživanje psihologa sa Sveučilišta u Pekingu. 

Oni su proučavali mentalne i kreativne sposobnosti 50-ero studenata, od kojih je polovica svaki dan konzumirala vodu, a druga polovica čaj.

Dana su im dva testa za rješavanje, "napraviti" zgradu od blokova različitih veličina, a drugi izmislitiime za restoran. Studenti koji su bili "na čaju" cijelo su vrijeme osvajali više ocjene za kreativnost u oba testa.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Food Quality and Preference", a pokazali su da ispijanje čaja prije bilo kakvog umnog napora, odnosno testa, povećava kognitivne sposobnosti. Tajna se krije u tome što čaj opušta mozak. 

"Tanin i kofein iz čaja imaju blagotvorni utjecaj na fokus koji je neophodan za kognitivne funkcije", poručuju u studiji.

29.01.2018. 15:05:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh