« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
MA DA?

Crveno meso opasno je po zdravlje?

Mesojedi bi se mogli razočarati stavom Svjetske zdravstvene organizacije koja vjeruje da su govedina, janjetina i svinjetina vjerojatno kancerogene...

Izgleda privlačno, ali...
Izgleda privlačno, ali... (Arhiva)
Više o

meso

,

janjetina

,

govedina

,

kancerogeni sastojci

,

svinjetina

Meso je predmet prijepora u zadnje vrijeme, a već godinama slušamo kako ovakav ili onakav način pripreme znatno povećava rizik od dobivanja karcinoma... a sad je stvar prešla na novu razinu.

Naime, po klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije svinjetina, govedina i janjetina vjerojatno su kancerogene vrste mesa. U kategoriju kancerogenih bez sumnje se svrstavaju sve mesne prerađevine. Usto ih se povezuje sa srčanim bolestima, moždanim udarima i dijabetesom.

Marco Springmann, glavni autor studije, vjeruje da je oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina dobar način da se potrošači potaknu na izbor zdravijih namirnica, jednako kao što je to slučaj s drugim štetnim proizvodima poput alkohola i cigareta. 

"Visoki nameti na crveno i procesuirano meso nikome ne bi ograničili izbor, a bili bi snažan signal konzumentima i smanjili bi pritisak na zdravstvene sustave", kazao je. 

Oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina moglo bi spriječiti oko 220.000 smrti godišnje i uštedjeti 40 milijardi dolara u zdravstvenoj skrbi, tvrdi se u novoj studiji sveučilišta u Oxfordu. 

Njegovo istraživanje pokazuje da bi takav porez smanjio konzumaciju crvenog mesa i prerađevina za 16 posto na globalnoj razini

"Nitko ne želi da mu vlada govori što da jede. Međutim, jasno je da konzumacija crvenog mesa i prerađevina ima svoju cijenu", rekao je Springmann. 

I to nije sve. Nedavno provedena studija pokazala je kako je veća vjerojatnost da će manični ljudi u svojoj prehrani imati više mesa tretiranih nitratima poput sušene govedine, hot doga, salame i drugih mesnih prerađevina

19.12.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh