« Film
objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana
KINOTEKA

Cronenberg i Da li ste videli ovu ženu

U kinu KINOTECI se nastavlja ciklus „Posve novi organ“, posvećen je Cronenbergovim filmovima koji istražuju odnos psihe, tijela i uma kao što su Ukleti blizanci, Nakot i Pauk

Nastavlje se...
Nastavlje se... (Arhiva)
Više o

kino Kinoteka

,

David Cronenberg

Odnos tijela i uma jedna je od tema kojoj se David Cronenberg u svome opusu često vraćao. Nastavak ciklusa Posve novi organ stoga je posvećen filmovima u kojima se potisnuti osjećaji kao što su bijes, krivnja i strah manifestiraju u obliku tjelesnih promjena, mutacija i čudovišta.

U tjedan uvodi Nakot, priča muškarcu koji primjećuje ozlijede na tijelu svoje kćeri te za njih sumnjiči svoju bivšu suprugu Noru, zatvorenu u psihijatrijskoj bolnici na nekonvencionalnom liječenju. Riječ je o prvoj Cronenbergovoj produkciji s veliki glumački zvijezdama (Oliver Reed, Samantha Eggar), ali i prvom filmu u kojem je emocionalnu i psihološku patologiju likova dočarao tjelesnim mutacijama.

Na istome tragu nalaze se i Muškarci Alexa Garlanda, atmosferičan psihološki horor o ženi koja odlazi u provinciju kako bi se oporavila od toksične veze i smrti svoga partnera, ne znajući da će se tamo susresti s utjelovljenjem vlastite krivnje. Uz Garlandovu sugestivnu režiju, film se ističe odličnim nastupima za Oscara nominirane Jessie Buckley i Roryja Kinneara.

U petak na rasporedu je jedan od najboljih Cronenbergovih filmova: Ukleti blizanci. Riječ je o psihološkoj dramu inspiriranu istinitim slučajem o dvojici karizmatičnih ginekologa - inače i jednojajčanih blizanaca - koji u životu dijele sve, uključujući i partnerice. Njihov odnos bit će narušen kada se obojica zaljube u istu ženu. Uz impresivnu atmosferu, film se ističe Cronenbergovom vještom korištenju tehnologije motion controla, koja je Jeremyju Ironsu omogućila da zablista u dijabolično nadahnutoj dvostrukoj ulozi.

Tjedan zaključuje Pauk, skriveni dragulj Cronenbergova opusa, u kojem je radio s još jednim velikanom britanskog glumišta: Ralphom Fiennesom. Priča je to o shizofreniku koji se po izlasku iz bolnice pokušava priviknuti na svakodnevni život, no zapliće se u mrežu sjećanja na traumu iz djetinjstva.

Noviteti: Da li ste videli ovu ženu?

Na repertoar nam stiže Da li ste videli ovu ženu?, debitantski rad Dušana Zorića i Matije Gluščevića koji je od studentskog projekta prerastao u jedan od najintrigantnijih filmova iz regije. Priča je to o ženi koja će u tri različite priče dobiti priliku da proživi tri različita života i iskoči iz svoje kože. Film je svjetsku premijeru imao na Tjednu kritike u Veneciji, a glavnu ulogu odigrala je sjajna Ksenija Marinković. Premijera filma održat će se u utorak, 21. ožujka u prisustvu autorske ekipe, a film potom kreće i u redovnu distribuciju.

Među ostalim novitetima pogledajte i Blizu Lukasa Dhonta, Osam planina Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch, Poslije sunca Charlotte Wells, Punim plućima Radislava Jovanova Gonza.

Tu su i intrigantni distopijski triler Zločini budućnosti Davida Cronenberga te oskarovski laureat Sve u isto vrijeme Daniela Scheinerta i Daniela Kwana, nagrađen s čak sedam Oscara, uključujući i onima za najbolji film, režiju, scenarij i najbolju glumicu - Michelle Yeoh.

Matineja: Dnevnik Pauline P.

Na repertoar nam stiže i Dnevnik Pauline P., adaptacija popularnog lektirnog naslova Sanje Polak. To je priča o snažnoj, emotivnoj i duhovitoj djevojčici koja u svoj dnevnik bilježi kritičke opservacije o prijateljima, školi, obitelji i ljubavi.

Goranovo proljeće: 60. obljetnica

Goranovo proljeće, najznačajnija hrvatska pjesnička manifestacija, ove godine obilježava 60. rođendan. Riječ je o jednom od najdugovječnijih pjesničkih festivala na svijetu, posvećeno je živim pjesničkim glasovima - hrvatskim, regionalnim, europskim i svjetskim - uspomeni Ivana Gorana Kovačića te ideji pjesništva kao jednog od oblika borbe za osobnu i univerzalnu slobodu.

Goranovo proljeće održava se u Zagrebu, Goranovu rodnom Lukovdolu i Rijeci, od 20. do 23. ožujka, a u Kinoteci će se održati svečano otvaranje.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Posve novi organ pogledajte uz Filmski pokaz nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr i www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinokinoteka.hr

21.03.2023. 10:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh