« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
manifestacija

"Croatia rediviva" 7. kolovoza na Braču

Već tradicionalna manifestacija hrvatskog pjesništva koja veliča hrvatska narječja ove godine se održava po 19.put

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Selce)
Više o

manifestacija

,

Društvo hrvatskih književnika

,

Croatia rediviva

,

kulturna događanja

,

Brač kultura

,

hrvatski pjesnici

,

Ronald Braus

Svehrvatska pjesnička manifestacija "Croatia rediviva", na kojoj će nastupiti više od dvadeset hrvatskih pjesnika, održat će se 7. kolovoza 19. put u Selcima na otoku Braču, izvijestio je organizator.

Hrvatski pjesnici čitat će pjesme po vlastitu izboru, a prošlogodišnji "Poeta oliveatus" Mladen Machiedo, nakon što se otkrije njegova ploča na Zidu od poezije, prvi će se predstaviti publici.

Manifestaciju "Croatia rediviva" utemeljio je pjesnik i diplomat Drago Štambuk 1991. gradeći je na ideji trojstvenosti i koineizacije hrvatskoga jezika.

Organizatori manifestacije su selačka općina, KUD "Hrvatski sastanak" i Društvo hrvatskih književnika, a jednom od pjesnika (iz svih triju hrvatskih književnih idioma: ča, kaj, što) koji postaje "Poeta oliveatus" dodjeljuje se Maslinov vijenac.

Petnaestero dosadašnjih ovjenčanika predstavljeno je u tri knjige u Štambukovu izboru, a svi su i na Zidu od poezije, na glavnome selačkom trgu, na kojem imaju svoju ploču sa stihovima po vlastitom izboru ili po utemeljiteljevu izboru.

Maslinov vijenac od 1991. dobili su Zlatan Jakšić, Drago Štambuk, Jakša Fiamengo, Božica Jelušić, Vesna Parun, Luko Paljetak, Tonko Maroević, Ivan Golub, Vlasta Vrandečić-Lebarić, Slavko Mihalić, Dragutin Tadijanović, Zvonimir Mrkonjić, Petar Gudelj, Sonja Manojlović, Tatjana Radovanović, Mate Ganza, Joško Božanić i Mladen Machiedo.

Pjesnici će nastupiti na Trgu Stjepana Radića, popularnoj selačkoj pijaci, 7. kolovoza u 21 sat. U stanci vijećanja za dodjelu vijenca za "Poeta oliveatus" nastupit će operni pjevač Ronald Braus.

Izvor: Hina

04.08.2009. 18:21:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh