« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
STRAŠNO!!

Crna kronika zlostavljanih zivotinja u 2018.

Prijatelji životinja donose pregled najpoznatijih slučajeva mučenja i ubijanja životinja u prošloj godini

Koliko smo gori od životinja?
Koliko smo gori od životinja? (Prijatelji životinja)
Više o

zlostavljanje

,

životinje

Početkom 2019. godine već su zaredali slučajevi zlostavljanja životinja, a na razmjere i odnos nadležnih institucija prema tim zločinima upozorila je udruga Prijatelji životinja i objavila popis više od 45 samo onih najpoznatijih slučajeva mučenja i ubijanja životinja u 2018., a ima ih još. 

Prijatelji životinja navode da se čini da prekršajna i kaznena djela protiv životinja nisu u porastu u odnosu na prethodne godine, već su informacije o njima preko medija i društvenih mreža dostupnije široj javnosti, a time i porast senzibiliziranja za nužnost sprječavanja i sankcioniranja tih nedjela.

„Osim slučajeva sadističkih iživljavanja na životinjama, životinje najviše pate i umiru zbog ljudske neodgovornosti i rješavanja neželjenog potomstva kućnih ljubimaca utapanjem, gušenjem, zakapanjem dok su još živi i drugim brutalnim metodama", kaže pravnica Ivana Lunka iz Prijatelja životinja. Dodaje da smanjenju okrutnosti mogu pomoći jedino provedba Zakona o zaštiti životinja, propisivanje obavezne trajne sterilizacije i kontrola mikročipiranja, kao i sankcioniranje svih slučajeva.

U dugom popisu užasnih patnji i nepotrebnih smrti koje su se mogle izbjeći, Prijatelji životinja ukazali su i na neke novčane kazne koje su dosudili hrvatski sudovi, no kazna zatvora i dalje se rijetko izriče. Iako su u prekršajnim postupcima propisane novčane kazne i do 50 ili 80 tisuća kuna, kazne za počinitelje zlodjela prema životinjama i dalje su jako male. Kazneni zakon propisuje za mučenje i ubijanje životinja kaznu zatvora do godinu dana, no sudovi najčešće određuju tek uvjetne kazne.

Navode i da se za mnoge slučajeve sazna zahvaljujući udrugama za zaštitu životinja koje ne samo da pokušavaju spasiti živote i izliječiti teško zlostavljane preživjele životinje nego i podižu prijave protiv, nažalost, često nepoznatih počinitelja. Pozivaju građane da na www.prijatelji-zivotinja.hr saznaju kome i kako prijaviti slučajeve zanemarivanja, trovanja, mučenja, zlostavljanja i ubijanja životinja.

Također, ističu važnost osnivanja inspekcije za zaštitu životinja. „Takva specijalizirana inspekcija može biti i dio veterinarske inspekcije, no ona bi se bavila isključivo zanemarivanjem, zlostavljanjem i napuštanjem životinja", poručuje Ivana Lunka i zaključuje da bi se tako učinkovitije provodio zakon.

05.02.2019. 11:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh