« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
TKO ŽELI NAŠE MORE?

Crkva traži povrat imovine za koju su obeštećeni

Benediktinci traže povrat imovine koji bi natjerao Istru u bankrot, tvrdi župan Jakovčić.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Katolička crkva

,

Osimski sporazumi

,

povrat imovine

Istarski župan Ivan Jakovčić je na današnjoj je konferenciji za novinare u Umagu, osvrnuvši se na aktualna zbivanja vezana uz novonastalo stanje s Porečkom i pulskom biskupijom, istaknuo kako je u tom slučaju na djelu pokušaj dijela političkih i crkvenih krugova u Italiji, da koristeći ugled Svetog Oca Pape, ostvare reviziju Osimskih i drugih sporazuma koje su potpisale Talijanska Republika i bivša SFR, piše Hina..

"To je suština ove nedopustive inicijative, to je flagrantan pokušaj, gdje se koristeći sporazum s trećom državom, tj. Vatikanom revidiraju ugovori između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, kao sljednice SFRJ, s Talijanskom Republikom" , rekao je Jakovčić.

Po njegovim riječima činjenice su u ovom slučaju potpuno jasne i to da su međunarodnim sporazumima i zakonima izvršena sva obeštećenja prema optantima, te su u ovom slučaju i benediktinci iz Praglie obeštećeni. Time je potpuno jasno, smatra Jakovčić, da oni naprosto ne polažu nikakva prava na povrat ili ponovno obeštećivanje od Republike Hrvatske ili bilo koga u Republici Hrvatskoj.

"To nije samo crkveno pitanje, već prvenstveno pitanje međunarodnih sporazuma" , naglasio je istarski župan koji smatra da je u pitanju jednostrani akt Svete Stolice, tj. kršenju ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice.

Upravo nas ta činjenica, drži Jakovčić, dodatno uznemiruje i stvara razlog za veliku zabrinutost. Stoga je pozvao sve nadležne, prije svega Vladu i nadležno Ministarstvo pravosuđa, kao i druga nadležna tijela Republike Hrvatske, da odmah i u cijelosti odbace zahtjev benediktinaca iz Praglie kao potpuno neutemeljen.

"Bilo koji akt kojeg bi donijelo bilo koje državno ili drugo tijelo u Republici Hrvatskoj stvorit će pravni presedan u međudržavnim odnosima između Republike Hrvatske i Talijanske Republike. U tom slučaju neće bankrotirati samo Biskupija porečka i pulska, već je moguće očekivati desetke tisuća novih sličnih zahtjeva koji bi mogli dovesti u pitanje vlasništvo, ne samo u nekadašnjoj Zoni B i Istarskoj županiji, već i na području Rijeke i Dalmacije" - napomenuo je Jakovčić dodajući kako izaći ususret nekome nije moguće selektivno i pojedinačno.

Zato smatra nedopustivim prihvatiti bilo čiji zahtjev koji je protivan međunarodnim ugovorima koji eklatantno krši sve pravne norme, već treba osigurati dosljedno poštivanje međunarodnih ugovora koji su već kvalitetno regulirali odnose među državama u ovom slučaju.

Uvažavajući činjenicu da su odnosi Hrvatske s Italijom i Svetom Stolicom od strateškog značaja za naše nacionalne interese, u slučaju da Vlada procijeni potrebu za posebnim razgovorima između Republike Hrvatske i Talijanske Republike, odnosno Svete Stolice, potrebno je otvoriti novi krug razgovora o važećim međunarodnim ugovorima. Istarska županija, međutim, smatra da su važeći ugovori temeljito pravno i pravedno razrješili sve povijesne dvojbe, zaključio je istarski župan Ivan Jakovčić.

31.07.2011. 19:18:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh