« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
MA DA?

Čokolada nas ipak ne usrećuje?

Sam mozak proizvodi neurotransmiter, takozvanu „molekulu blaženstva", preciznije spoj anandamid, zbog kojeg se čokoladi pripisuju tako moćni učinci podizanja raspoloženja

Samo nam se čini?
Samo nam se čini? (Arhiva)
Više o

čokolada

,

raspoloženje

Čokolada podiže raspoloženje, tvrdi se u mnogim člancima i studijama, no izgleda da to ipak nije istina.

Naime, u časopisu „Planta mexica" je 2018. godine objavljen rad koji je analizirao ranija istraživanja njenog utjecaja na raspoloženje, a sva su bila loše izvedena, bazirajući se na kemijskim supstancama sadržanim u čokoladi, koje veoma variraju zbog temperature i vremena pečenja kakaovca.

Osim toga, sam mozak proizvodi neurotransmiter, takozvanu „molekulu blaženstva", preciznije spoj anandamid, zbog kojeg se čokoladi pripisuju tako moćni učinci podizanja raspoloženja. Istina, ima ga i u čokoladi, ali u minimalnim količinama, a i brzo se raspada.

No, iako nas možda ne čini sretnim, čokolada i dalje ima povoljan utjecaj na srce: u časopisu „Heart" 2015. godine objavljen je rad kojim su liječnici ustvrdili da su osobe koje su jele veće količine čokolade imale manji rizik od koronarne bolesti srca, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih problema.

Stoga, ne dajte se smesti... uživajte!

22.08.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh