« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
NEMA MICANJA S CESTE

Čobankoviću smetaju traktori

Nakon što im je ministar rekao da sklone traktore s cesta te da će onda razgovarati u Slavoniji, predstavnici seljaka prosvjednika napustili su sastanak

Petar Čobanković
Petar Čobanković (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

prosvjed

,

traktori

,

Petar Čobanković

,

Tomislav Pokrovac

Predstavnici seljaka prosvjednika napustili su danas nešto prije kraja sastanak ministra poljoprivrede Petra Čobankovića sa predstavnicima udruga poljoprivrednika, nakon što im je rekao da će doći na razgovor u Slavoniju kada maknu traktore s cesta, dok su predstavnici ostalih poljoprivrednih udruga izrazili zadovoljstvo dinamikom provođenja nedavno postignutog sporazuma s ministrom, piše Hina.

Pri kraju gotovo dvosatnog sastanka, na kojem je bilo 50-tak predstavnika seljačkih udruga, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac kazao je kako su se predstavnici udruga koje su u prosvjedima već 13 dana odazvali današnjem sastanku, no od ministra su zatražiti poseban sastanak negdje u Slavoniji.

Nakon što im je ministar rekao da sklone traktore s cesta te da će onda razgovarati u Slavoniji, predstavnici seljaka prosvjednika napustili su sastanak.

U izjavi novinarima Pokrovac i čelnik Udruge seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić kazali su kako se o mnogim stvarima nije razgovaralo te traže od ministra da bude korektan i dođe na razgovor u Slavoniju.

Traktori se neće maknuti sa cesta dok ministar ne dođe na sastanak, povećavat će se punktovi i broj prosvjednika, poručili su.

Ministra Čobanković je nakon sastanka izjavio da se o njegovom dolasku može govoriti tek kad se traktori maknu sa cesta. "Nek sklone traktore, ja ću doći", poručio je Čobanković koji se pozvao i na podatke, prikupljene u suradnji s MUP-om, koji ne govore o nekom masovnom broju prosvjednika.

Današnji sastanak, istaknuo je, sazvan je prije svega kako bi se razmotrila realizacija zaključaka koji su nedavno dogovoreni (početkom ožujka) s predstavnicima seljačkih udruga.

Ministar ih je između ostalog izvijestio kako se sutra nastavlja isplata poticaja za ratarske kulture u iznosu od 2.000 kuna po hektaru. Prvi dio poticaja od 900 kuna je isplaćen, a drugi dio od 1.100 kuna bit će isplaćen do kraja travnja. Svinjogojce će se za svaku rasplodnu krmaču poticati sa 330 kuna.

Što se tiče deblokade računa poljoprivrednika, upućen je prijedlog izmjene zakona o državnoj potpori kroz koji se treba utvrditi da sredstva državne potpore budu izuzeta od ovrhe.

Također će biti ispoštovani dogovoreni rokovi vezani uz kapitalna ulaganja, tj. do 15. travnja bit će riješene i poslane sve odluke korisnicima o pravima na kapitalna ulaganja.

Za sljedeći tjedan najavio je i sastanak s poslovnim bankama na kojem će se razgovarati o mogućnostima reprograma kredita, a s ministarstvima zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva nastojat će se naći najbolja rješenja za legalizaciju objekata.

22.03.2011. 20:13:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh