« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
PREDIZBORI

Clinton vole stariji, a Sandersa mlađi birači

Hillary Clinton ima veliku podršku birača na predizborima Demokratske stranke SAD-a, ali ne i onih mlađih od 30 godina. Njihov je glavni favorit 74-godišnji Bernie Sanders, koji obećava „političku revoluciju“

Paradoksalno - mladi drže Sandersa u utrci
Paradoksalno - mladi drže Sandersa u utrci (Arhiva)
Više o

Hillary Clinton

,

predizbori

,

američki predsjednički izbori

,

demokrati

,

Bernie Sanders

Majka Melisse Rubio umrla je od raka. Dva tjedna kasnije njezin je otac ostao bez posla. On je radio kao radnik u jednoj građevinskoj tvrtki u predgrađu Chicaga. A onda je obitelj izgubila i svoju kuću jer više nije mogla otplaćivati kredit.

Melissa Rubio je tada imala 15 godina. Bila je bijesna, ali još premlada da bi te događaje mogla smjestiti u veći socijalni kontekst. No za vrijeme studija je postala politički aktivna i angažirala se u jednoj ljevičarskoj studentskoj organizaciji. "Mi (SAD, op.ur.) smo velikim bankama pomogli da izađu iz krize, ali ne i ljudima koje su te banke iskoristile", kaže Melissa.

Na kraju studija je imala 60.000 dolara duga na ime studentskog kredita kojim je financirala školarinu na fakultetu. Ona se pridružila političaru Willu Guzzardiju iz Illinoisa čija je glavna tema socijalna nepravda. Danas Melissa ima 25 godina i vodi Guzzardijevu političku kampanju. Iz njegovog glavnog stožera pomaže u pridobivanju pristaša za Berniea Sandersa. Čovjeka koji predstavlja lijevo krilo Demokratske stranke i koji je na stranačkim predizborima u Iowi skoro pobijedio Hillary Clinton. 74-godišnji Sanders poziva na "političku revoluciju" protiv "klase milijardera".

Mladi bez posla i s velikim dugovima

Za kampanju podrške Sandersu prijavilo se šest novih dobrovoljaca. Oni rade na svojevrsnoj telefonskoj centrali, pomažu u obradi podataka ili pokušavaju telefonski uvjeriti ljude da glasuju za Sandersa. Svi su mlađi od 30 godina i skoro svi su nakon završene škole imali financijskih problema. Jorie Moore ima 28 godina i odgojiteljica je u jednoj predškolskoj ustanovi. Zbog studentskog kredita i visoke stanarine ne ostaje joj dovoljno da plati i 450 dolara za zdravstveno osiguranje. "Sada to za mene plaća moj otac i to mi se ne sviđa", kaže Moore.

Jamie Corliss je završila fakultet kulturnih znanosti. Ova 23-godišnjakinja je nezaposlena i mora otplatiti 22.000 dolara studentskog kredita. "Budući da nemam posao, ne mogu početi otplaćivati. Zato dug svakim danom raste", priča Corliss. Njezin slučaj nije usamljen. Stopa nezaposlenosti u SAD-u je pala na ispod šest posto, no prema istraživanju tvrtke "MarketWatch", 40 posto nezaposlenih je iz tzv. "generacije Y" koju čine osobe rođene 80-ih i 90-ih godina. Više od 40 posto ljudi s diplomom radi na poslovima za koje nije potrebno tako visoko i skupo obrazovanje.

Jamie Corliss ne može otplaćivati kredit

2014. je dvije trećine apsolvenata imalo dugove od prosječno 30.000 dolara po osobi, izračunao je institut "For College Access and Success". Kristen DeRosier morala je tri godine živjeti kod svojih roditelja kako bi otplatila studentski kredit od 40.000 dolara. "Današnje generacije mogu startati tek znatno kasnije. Teško je stati na vlastite noge", kaže ona.

I 28-godišnji Jacob McDermott ima takvo iskustvo. Kada se upisivao na građevinski fakultet, činilo se da mu je zaposlenje nakon završenog studija sigurno. A onda je došla financijska kriza i tržište rada je doživjelo pravu katastrofu. McDermott je radio u kuhinjama po restoranima i kao vozač autobusa. Tek nakon tri godine je našao posao u struci.

Tijesan rezultat zahvaljujući mladima

Sanders je obećao ukidanje školarine na državnim sveučilištima i uvođenje državnog sustava zdravstvenog osiguranja umjesto privatnog. To je oduševilo mnoge mlade ljude. McDermott je zbog Sandersove predizborne kampanje iz Chicaga putovao u Iowu. Mada je ondje pobijedila Clinton, njezina je pobjeda ipak bila krajnje tijesna. Sanders je osvojio 49,6, a Clinton 49,8 posto glasova.

U slučaju pobjede, Sanders bi sa svojih 74 godina bio najstariji predsjednik u američkoj povijesti. Unatoč tome, ovaj senator iz Vermonta na izborima u Iowi je osvojio glasove 84 posto demokratskih birača mlađih od 30 godina. "Nema nikakve sumnje: da Sanders u Iowi nije imao tako mnogo pristaša mlađih od 30 godina, izborna utrka bi za njega bila izgubljena", procjenjuje Zachary Cook, politolog sa sveučilišta DePaul u Chicagu.

Mladi protiv starih = Sanders protiv Clinton

Hillary Clinton je dobila podršku većine starijih birača. Za nju je glasovalo 69 posto osoba starijih od 65 godina. Kod birača u dobi između 45 i 64 godine osvojila je 58 posto glasova. "Sanders na idućim predizborima mora pridobiti i birače starije od 30 godina", upozorava Cook.

Melissa Rubio ima svog favorita. Za nju je Clinton dio establišmenta, dio sustava velikih poduzetnika. Prema pisanju lista "Washington Post", financijska branša je dala 21,4 milijun dolara za predizbornu kampanju bivše američke ministrice vanjskih poslova. Sanders je od njih dobio samo 75.000 dolara. Rubio kaže da bi u svakom slučaju dala prednost Hillary Clinton pred svakim republikanskim kandidatom, ali da ne bi bila oduševljena kada bi ona postala demokratska predsjednička kandidatkinja. "Za nju se ne bih toliko angažirala kao za Sandersa", kaže Melissa Rubio.

Piše: Kimball Spencer/DW
08.02.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh