« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
DIPLOMATSKI SASTANAK

Clinton u Rusiji razgovara o razoružanju i Bliskom istoku

Susret u Rusiji bi mogao završiti osudom izraelske odluke o gradnji 1.600 stambenih jedinica u arapskom dijelu Jeruzalema

(Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Sergej Lavrov

,

istočni Jeruzalem

,

Rusija SAD naoružanje

Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u četvrtak u Moskvu, gdje će razgovarati s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o nuklearnom razoružanju i sudjelovati na sjednici Kvarteta za Bliski istok.

Tijekom susreta s ruskim ministrom vanjskih poslova američka državna tajnica razgovarat će o novom ugovoru o nuklearnom razoružanju o kojemu se trenutačno pregovara i koji treba zamijeniti START 1, zaključen 1991. i koji je istekao 5. prosinca 2009.

Ruski i američki pregovarači u zadnjih šest mjeseci redovito se sastaju u Ženevi radi izrade novog dokumenta, temelja za "oživljavanje" veza dvaju bivših neprijatelja iz doba hladnoga rata, za koje se zauzimaju predsjednici Barack Obama i Dmitrij Medvedev nakon godina "hladnog mira" za mandata Georgea W. Busha.

Svrha dvodnevnog posjeta Clinton Rusiji službeno je sjednica koju će u Moskvi održati Kvartet za Bliski istok (EU, Rusija, UN i SAD), simbol međunarodne potpore izraelsko-palestinskom mirovnom procesu koji se napokon obnovio.

No susret bi se mogao završiti osudom izraelske odluke o gradnji 1.600 stambenih jedinica u arapskom dijelu Jeruzalema koja je uzrok jedne od najtežih kriza između SAD-a i Izraela u nekoliko zadnjih desetljeća.

U svezi sa START-om Clinton je izrazila "optimizam" glede brzog zaključivanja novog rusko-američkog ugovora o nuklearnom razoružanju, u razgovoru za ruski časopis The New Times objavljen u ponedjeljak.

Medvedev i Obama su u telefonskom razgovoru u subotu izrazili "zadovoljstvo visokom razinom pripreme" novog nacrta tog ugovora. (hina/metro-portal)

18.03.2010. 09:10:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh