« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
PRITISAK NA KINU

Clinton traži od Pekinga objašnjenje za cenzuru i napade na Google

Google je objavio kako više nije spreman na autocenzuru u Kini pa se rasprava preselila u diplomatske krugove

(Google)
Više o

Google

,

Kina

,

cenzura

,

google hackeri

Sjedinjene Države u srijedu su pozvale Peking da objasni pritisak na internetski div Google, zbog kojeg su njegovi čelnici najavili mogućnost prekida poslovanja u Kini, izvijestili su američki mediji.

Google je objavio kako više nije spreman na autocenzuru u Kini, te da je izložen cyber-napadima za koje vjeruje da im je cilj prikupljanja informacija o kineskim disidentima i aktivistima za ljudska prava.

Kineske vlasti su oprezno reagirale na priopćenje Googlea, s izjavom jednog dužnosnika koji je rekao da "traže dodatne informacije". Neimenovani dužnosnik ureda za tisak kineskog Državnog vijeća, kazao je: "Još je teško reći hoće li Google napustiti Kinu ili ne. Nitko ne zna".

Državna tajnica Clinton ocijenila je da su navodi Googlea razlog za ozbiljnu zabrinut. "Izviješteni smo od Googlea o tim navodima, koji izazivaju vrlo ozbiljnu zabrinutost i pitanja", kazala je Clinton u priopćenju State Departmenta.

"Očekujemo da ćemo od kineske vlade dobiti objašnjenja. Mogućnost da se s povjerenjem operira na internetu je od kritične važnosti u modernom društvu i gospodarstvu", naglasila je.

U intervjuu CNBC-u, potpredsjednik Googlea, David Drummond, kazao je kako nema dokaza da iza cyber-napada stoji kineska država.

"Mi ne kažemo da su napadi sponzorirani od države ili izvedeni uz pristanak države. Ono što znamo jest da je to vrlo organizirano, da dolazi iz Kine i da su cilj politički disidenti i ljudi zainteresirani za ljudska prava u Kini", rekao je.

News portali u Kini navodno su dobili upute da ne posvećuju veliku pozornost toj priči, a napisi u nekoliko listova, uključujući i engleski servis agencije Xinhua, izvijestili su o odluci Googlea, uz reference na cenzuru ali ne i hakiranje. (hina/metro-portal)

14.01.2010. 07:14:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh