« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
AUTO BOMBA

Clinton bombaški napad IRA-e prozvala kukavičkim

Eksplozija se dogodila samo tri tjedna nakon postizanja sporazuma o prijenosu državnih ovlasti iz Londona u Belfast

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

IRA

,

Irska republikanska armija

,

Newry

Američka državna tajnica Hillary Clinton u utorak je kao "kukavički" osudila napad auto-bombom koji je uništio sudnicu u Sjevernoj Irskoj, samo nekoliko tjedana nakon postizanja osjetljivog sporazuma o prijenosu policijskih ovlasti s Londona na Belfast.

"Snažno osuđujem sinoćnji bombaški napad u Newryu", rekla je Clinton u izjavi koju je dala prije razgovora s britanskom ministricom za Sjevernu Irsku, Shaun Woodward, u State Departmentu.

Eksplozija se dogodila u noći na utorak u južnom dijelu Belfasta.

"To je još jedan kukavički čin nasilja od strane onih koji bi rađe postavljali bombe nego argumentima dobijali glasove i sudjelovali u političkom procesu", istakla je Clinton.

Eksplozija se dogodila samo tri tjedna nakon postizanja dugo željenog sporazuma o prijenosu državnih ovlasti - policije i sudske vlasti iz Londona u Belfast.

Policijski i pravosudni dužnosnici trebali bi izvršiti prijenos ovlasti 12. travnja, a parlament Sjeverne Irske treba glasovati o sporazumu 9. ožujka.

"Stranke u Sjevernoj Irskoj također su najoštrije osudile tu akciju", kazala je Clinton pozivajući da "svi nastave raditi kako bi vidjeli prijenos ovlasti i bolju budućnost za Sjevernu Irsku", naglasila je američka državna tajnica.

24.02.2010. 06:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh