« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
IVO VAJGL:

Članstvo Hrvatske u EU je pred vratima

Nema razloga da ne budemo optimisti, poručio je Vajgl koji u Zagrebu boravi kao predstavnik liberalne skupine u Europskom parlamentu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Slovenija

,

članstvo u EU

,

Ivo Vajgl

,

Samuel Žbogar

Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji vrlo je blizu, a točan datum ulaska ovisi o tome kada će ona ispuniti tražene uvjete, rekao je u petak u Zagrebu Ivo Vajgl, izvjestitelj iz sjene za Hrvatsku iz liberalne skupine u Europskom parlamentu.

"Imamo dosta razloga da budemo zadovoljni što je članstvo Hrvatske u Europskoj uniji tako reći pred vratima", rekao je Vajgl u izjavi za novinare nakon sastanka s predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji Vesnom Pusić.

"Ne volimo govoriti o mjesecima ili danima. Međutim, jasno je da svi parametri idu u prilog tomu da Hrvatska 2012. ili 2013. bude punopravna članica Europske unije", rekao je.

"Krajnji datum ovisi o tome kada će Hrvatska ispuniti uvjete, kojom će brzinom izvršiti svoj zadatak", istaknuo je.

Upitan kada će Slovenija deblokirati tri poglavlja u hrvatskim pristupnim pregovorima koja su spremna za otvaranje, Vajgl je kazao da u Zagrebu boravi kao predstavnik liberalne skupine u Europskom parlamentu (ALDE), a ne slovenske Vlade.

"Mislim da je riječ o pitanjima koja su lakše rješiva od velikog pitanja koje su riješili hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor. Nema razloga da ne budemo optimisti", Ivo Vajgl o tri neotvorena poglavljaIpak, ta pitanja, po njegovu mišljenju, nisu teška i bit će ih lakše riješiti od pitanja granice.

Slovenija je početkom listopada odblokirala hrvatske pristupne pregovore pošto je postignut dogovor o prepuštanju hrvatsko-slovenskog graničnog pitanja međunarodnoj arbitraži, ali su preostala još tri poglavlja na koja Ljubljana ima "sadržajne primjedbe", koje se ne odnose na granično pitanje.

Riječ je o poglavljima Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Okoliš te Ribarstvo.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je u utorak da Ljubljana neće moći, "zbog nedostatka vremena", otkloniti svoje primjedbe kako bi Hrvatska na pristupnoj konferenciji 21. prosinca mogla otvoriti pregovore u ta tri poglavlja, koja su tehnički spremna za otvaranje.

Žbogar je rekao da nadležna slovenska ministarstva proučavaju ta poglavlja "sa sadržajnog aspekta", da traže rješenja za probleme, ali da je preostalo malo vremena da bi se na vrijeme obavili svi potrebni postupci u vladi i parlamentu. O kakvim se primjedbama radi nije rečeno.

Vesna Pusić istaknula je kako je ključno da Slovenija deblokira ta poglavlja što prije kako bi Hrvatska iduće godine mogla završiti pristupne pregovore. (hina/metro-portal)

11.12.2009. 15:14:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh