« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
OTVORENO PISMO

Članovi SABA-e ogorčeni Karamarkovim izjavama o iskapanjima na Kustošiji

Po iznesenim optužbama raznih novinara i nekih povjesničara proizlazi da su partizani Hrvatske 1941. napali nacističku Njemačku i fašističku Italiju, kao i njihove sluge ustaše, stoji u pismu SABA-e

Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko (Bernard Čović/CROPIX)
Više o

Kustošija

,

ustaše

,

partizani

,

Tomislav Karamarko

,

SABA

,

NOV

,

iskapanja grobnica

Predsjedništvo Saveza antifašističkih boraca (SABA) Republike Hrvatske poslalo je danas otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku u kojem navodi da "u hajci, koju ste započeli protiv boraca Narodnooslobodilačke vojske (NOV) Hrvatske 'iskapanjem još neidentificiranih posmrtnih ostataka ubijenih 1945. u Kustošiji', unaprijed ste optužili pripadnike NOV-a za ta ubojstva, a bez ikakvih dokaza", piše Hina.

"Vaša izjava, kao i izjave nekih osoba iz hrvatskoga javnog života, pokrenula je lavinu neosnovanih i zlonamjernih optužaba, najčešće bez ikakvih argumenata. Za svaku grobnicu unaprijed se tvrdi da se u njoj nalaze posmrtni ostatci ubijenih Hrvata i to, naravno, od NOV-a", kaže se u pismu.

Po iznesenim optužbama raznih novinara i nekih povjesničara, kako se dodaje, proizlazi da su partizani Hrvatske 1941. napali nacističku Njemačku i fašističku Italiju, kao i njihove sluge ustaše, a kao što se zna, istina je radikalno drukčija.

Kako se navodi, čini se da se zaboravlja kako su ustaše čim su došli na vlast u travnju 1941., donijeli rasne zakone na osnovi kojih su počeli i provodili uništenje Židova, Srba, Roma i antifašista, u prvom redu komunista.

"Postavljamo pitanje tko je to u logoru smrti Jasenovac od 1941. pa do travnja 1945. ubio gotovo sto tisuća Židova, Srba, Roma, Hrvata, Bošnjaka i drugih. Tko je to u samo tri mjeseca postojanja logora Gospić ubio više od četrdeset tisuća ljudi. Zar je nastupila amnezija u nekih u Hrvatskoj pa se ne sjećaju da su ustaše već u travnju 1941. u selu Gudovcu kod Bjelovara ubili 194 seljaka srpske nacionalnosti", naglašava se i dodaje da su u početku svibnja na Veljunu ubili 400 seljaka, također srpske nacionalnosti, a ubojstva su nastavljena po Banovini, Lici, Slavoniji i trajala su sve do bijega ustaša iz Hrvatske u svibnju 1945.

"Očita je namjera ove kampanje optužiti i diskreditirati cijeli antifašistički pokret i odvratiti pozornost građana od korupcijskih i inih afera koje potresaju Hrvatsku", ocijenilo je predsjedništvo SABA-e u pismu ministru unutarnjih poslova.

24.02.2011. 13:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh