« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
živa istina

Čistačice su korisnije od bankara

Bankari nisu korisni za društvo već se samo bogate na njegov račun potvrdilo je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji - na svaku zarađenu funtu donose 7 funta gubitka

(Dreamstime.com)
Više o

zarade

,

bankari

Rezultati istraživanja nezavisne istraživačke skupine "New Economic Foundation", čije se sjedište nalazi u Londonu, pokazuju da spremačice u bolnicama donose deset funta dodatne vrijednosti na svaku funtu svoje zarade, dok bankari na za svaku zarađenu funtu Britaniju koštaju sedam funti.

Isto istraživanje pokazuje da su bankari u Velikoj Britaniji postali preteško breme zbog gubitaka koje je financijski sektor nanjeo domaćoj privredi.

U istraživanju, u kome se primjenjivala nova metoda ocjene rada u proračunavanju doprinosa različitih profesija razvoju društva, zaključuje se da "razina zarada često ne odražava realan značaj posla", ukazala je predstavnica "New Economics Foundation" Eilís Lawlor.

Analiza osobnih primanja nekoliko profesija pokazala je, kad je je riječ o zaradama vrhunskih menadžera banaka, da je ta skupina u Britaniji i drugim zemljama bogato nagrađena, iako se, kako ističe Lawlor, "svjetski finansijski sustav našao na fubu kolapsa".

Vodeći bankari, čija godišnja primanja u nekim slučajevima izose nekoliko milijuna funta, donijeli su privredi Velike Britanije oko sedam funti gubitaka na svaku zarađenu funtu.

Među "gubitaške" profesije po društvo, eksperti su svrstali i zaposlene u reklamnoj industriji, jer, kako ukazuju, baš reklamne kampanje stvaraju u građanima osećaj nezadovoljstva i potiču ih na bezumnu potrošnju.

Čelnici i menadžeri reklamnih agencija zarađuju od 50 tisuća do čak 12 milijuna funta godišnje i "jedu" 11 funta za svaku dobijenu funtu, navodi se u istraživanju.

Ekonomske gubitke donose također i knjigovođe, jer pronalaze razne mogućnosti da državi uplate niže poreze. Za godišnju zaradu od 75.000 do 200.000 funti ljudi iz ove profesije nanose gubitke od 47 funti za svaku zarađenu funtu.

Na drugoj strani, dadilje, spremačice i komunalni radnici obavljaju poslove koji zemlji donose prihode. "Imajući u vidu interes društva u cjelini, nema ništa važnije od njegovanja djece", ukazuje Lawlor. Usluge dadilja omogućavaju roditeljima da nastave posao i tako donose ekonomiji Britanije 9,5 funti na svaku zarađenu funtu.

Vrlo korisnima su se, prema podacima istraživanja, pokazale bolničke spremačice, koje na svaku zarađenu funtu donose zemlji deset funta.

Važnu ulogu u blagostanju Britanije imaju prerađivači komunalnog otpada, zahvaljujući kojima je ta zemlja smanjila emisiju štetnih plinova. Svaka funta njihove zarade donosi društvu dodatnih 12 funta.

Velika Britanija je već objavila križarski rat prihodima bankara odlukom ministarstva financija da uvede jednokratni 50-postotni porez na sve bankarske bonuse koji premašuju 25.000 funta. Britanski premijer Gordon Braun je ove godine više puta kritizirao "razuzdane " domaće bankare i zatražio da se odreknu nerealno visokih bonusa i tako i sami daju doprinos izlasku iz najteže krize u kojoj se otočka ekonomija našla nakon Drugoga svjetskoga rata.

15.12.2009. 15:45:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh