« Ostali sportovi
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
JAKOV FAK:

Cilj mi je završiti sezonu među prvih 30 u Svjetskom kupu

Mlada nada sporta kojim se u Hrvatskoj bavi tek 60 natjecatelja kandidat je za nastup na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama.

Jakov Fak
Jakov Fak (Drago Sopta, CROPIX)
Više o

Vancouver

,

HOO

,

Jakov Fak

,

biatlon

,

Pyeongchang

,

Zimske olimpijske igre

,

Nikola Županić

,

Mrkopalj

,

biatlonski centar

Hrvatski biatlonac Jakov Fak, koji je na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Pyeongchangu u Južnoj Koreji senzacionalno osvojio brončanu medalju u utrci na 20 kilometara, u srijedu je na konferenciji za novinare u Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO) izrazio zadovoljstvo ostvarenim rezultatom.

"Prezadovoljan sam rezultatom i nadam se da će to pomoći promociji moga sporta u Hrvatskoj. Ovaj uspjeh pozitivno je odjeknuo u svim zemljama svijeta koje prate biatlon", kazao je Fak, koji je ovim uspjehom postao evidentni kandidat za nastup na Zimskim olimpijskim igrama koje će se sljedeće godine održati u Vancouveru, a samim time će i HOO povećati financijsku potporu posljednjem sportskom čudu iz Hrvatske.

Našeg biatlonca do kraja sezone očekuju još tri runde Svjetskog kupa, a prva će biti upravo na terenima gdje će se za nešto manje od godinu dana održati olimpijska natjecanja u Vancouveru i to od 11. do 15. sljedećeg mjeseca.

"Osmoga ožujka putujem u Vancouver, a nakon toga do kraja sezone imam još nastupe u Trondheimu u Norveškoj i Hanti-Mansisku u Rusiji. Cilj mi je završiti sezonu među prvih 30 u Svjetskom kupu", dodao je Fak, koji je trenutačno sa 143 osvojena boda 38. u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa.

Fak je u mlađim kategorijama nekoliko puta osvajao naslov prvaka Hrvatske u skijaškom trčanju, a biatlonom se, kaže, počeo baviti slučajno.

"Kod nas je u klub došao biatlonski trener i tako sam slučajno odlučio probati. Sport je puno zanimljiviji i kompleksniji od skijaškog trčanja", zaključio je Fak.

"U mjestu iz kojega je Jakov, Mrkoplju, radi se biatlonski centar koji je zasada na 70 posto od dovršenja, ali bi do kraja godine trebao biti završen čime će se uvjeti za naše talentirane natjecatelje uvelike popraviti" Nikola Županić, predsjednik Hrvatskog biatlonskog savezaPredsjednik Hrvatskog biatlonskog saveza Nikola Županić kazao je kako je savez osnovan prije samo pet godina, te da osim Jakova Faka u natjecanjima Svjetskog kupa nastupaju još i četiri naše seniorke, a da se biatlonom ukupno bavi 60 natjecatelja, većinom mlađih dobnih kategorija, iz šest klubova.

Županić je dodao kako djeca u dobi od osam godina mogu početi vježbati gađanje sa zračnom puškom, dok biatlonsku pušku mogu uzeti u ruke u dobi od 14 godina. Do tada treniraju samo skijaško trčanje.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša posebno se zahvalio Ministarstvu obrane (MORH) na pomoći.

"Bez njihove pomoći ne bi bilo tehničkih uvjeta za razvoj ovog sporta u Hrvatskoj. Isto tako, želio bih naglasiti kako bi Jakov trebao biti djelatna osoba u MORH-u, kao što je to i običaj u ostalim europskim državama sa sportašima koji se bave biatlonom ili borilačkim sportovima", rekao je Mateša. (hina/metro-portal)

25.02.2009. 13:46:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh