« Film
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PONAŠANJE TINEJDŽERA

Ciklus novog švedskog filma u kinu Tuškanac

Filmove možete pogledati od 22. veljače do 4. ožujka, a ciklus otvara ovogodišnji švedski kandidat za Oscara ''Nesvjesno''

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Sambolec/Cropix)
Više o

kino Tuškanac

,

zagreb-info

,

švedski film

,

Nesvjesno

,

Ruben Oestlund

U okviru ciklusa novog švedskog filma "Identitet i predrasude", koji će se održati u zagrebačkom kinu "Tuškanac" od 22. veljače do 4. ožujka, prikazat će se osam filmova snimljenih u proteklih deset godina.

Ciklus otvara nagrađivani film Rubena Oestlunda "Nesvjesno", ovogodišnji švedski kandidat za Oscara, koji sa nekoliko različitih perspektiva prati ponašanje tinejdžera u društvu.

Ruben Oestlund jedan je od najistaknutijih predstavnika tzv. Goteborškog mjehura, koji obuhvaća studente Filmske škole Sveučilišta u Goeteborgu. Ta škola osnovana je prije desetak godina, a sada je na svom kreativnom vrhuncu.

Po riječima filmskog kritičara Dragana Rubeše, tematska poveznica novijih švedskih filmova su kontradiktorni životi adolescenata i njihovi pokušaji da pronađu svoje mjesto u društvu.

Fascinacija švedskog filma "teen miljeom" nije nikakva novost još od Hallstromovih i Moodyssonovih radova, a čak i filmovi iz ciklusa koji se naizgled udaljuju od tih tema u svojim najboljim epizodama uvode tinejdžerski lik, ustvrdio je Rubeša u najavi ciklusa.

Zajedničko likovima izabranih filmova je i što su drugačiji. Primjerice u filmu "Sandor Slash Ida" Henrika Georgssona junak je zaluđen baletom zbog čega ga zadirkuju vršnjaci, a "Krila od stakla" Reze Baghera prati živote dviju potpuno različitih Iranki.

U središtu filma "Klinci iz predgrađa" Catti Edfeldt i Ylve Gustavsson je afrička imigrantkinja, u "Kralju ping ponga" Jensa Jonssona pretili mladić strahove odrastanja kanalizira kroz stolni tenis, dok film "Utjecaj kečapa" Terese Fabik pokazuje kako okrutna tinejdžerska igra uništava reputaciju jedne djevojke.

Prikazat će se još filmovi "Kad padne mrak" Andersa Nilssona o pojedincima suočenih s nasiljem i "Vi živi" Roya Anderssona koji se prateći brojne likove bavi ljudskom egzistencijom.

Ciklus organiziraju Švedsko veleposlanstvo u Hrvatskoj i Hrvatski filmski savez. (hina/metro-portal)

18.02.2010. 12:54:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh