« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ANALIZA

Cijene nekretnina u godinu dana pale 5,2 posto

Vjeruje se da će tražene cijene stambenih nekretnina i dalje padati, zbog smanjene potražnje za stambenim kreditima

(Goran Mehkek/Cropix)
Više o

nekretnine

,

pad cijena

,

CentraNekretnina

Prosječna tražena cijena nekretnina u Hrvatskoj u siječnju je u odnosu na prosinac manja za 0,7 posto, a u odnosu na siječanj 2009. manja je za 5,2 posto, pokazuje analiza CentraNekretnina na više od 300 tisuća traženih cijena u oglasima za nekretnine.

Na najznačajnijem tržištu, u Zagrebu tražene cijene nekretnina niže su za 1,3 posto u odnosu na prosinac dok su na godišnjoj razini manje za 5,7 posto.

Na Jadranu cijene su gotovo nisu mijenjale, odnosno pale su za 0,1 posto, dok su na godišnjoj razini pale za 4,5 posto.

Analitičari CentraNekretnina smatraju da nije realno očekivati porast volumena transakcija i značajniji pad traženih cijena nekretnina dok se krediti ne učine dostupnijim građanima te zaustavi reprogram kredita investitorima i tako ih se potakne na značajnije spuštanje cijena novoizgrađenih stanova.

Za nastavak godine očekuje se nastavak korekcije traženih cijena nekretnina u Zagrebu i na Jadranu. Vjeruje se da će tražene cijene stambenih nekretnina i dalje padati, zbog smanjene potražnje za stambenim kreditima.

Po podacima CentraNekretnina, prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u siječnju je iznosila 1.868 eura po četvornom metru, a kuće u Zagrebu i okolici 1.272 eura za četvorni metar.

Prosječna tražena cijena kvadrata vikendice i apartmana na moru iznosi 1.954 eura, za četvorni metar kuće na moru u siječnju se, po podacima CentraNekretnina, tražilo u prosjeku 1.575 eura.

Za stanove na Jadranu prosječno se tražilo 2.095 eura po kvadratu, a analiza pokazuje i razlike u cijenama između sjevernog te srednjeg i južnog Jadrana, pa je primjerice prosječna tražena cijena stana u Makarskoj u siječnju bila 2.268 eura, a u Rijeci 1.677 eura po metru četvornom. (hina/metro-portal)

28.01.2010. 12:50:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh