« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
SKAKANJE CIJENA

Cijene nafte nadomak 92 dolara za barel

Stručnjaci smatraju da je samo pitanje vremena kada će cijene nafte za barel skočiti iznad magične granice od 100 dolara

Nafta
Nafta (Getty Images)
Više o

OPEC

,

cijene nafte

,

barel nafte

Cijene nafte skočile su u ponedjeljak, prvog radnog dana u novoj godini, nadomak 92 dolara za barel, potaknute očekivanjima da globalni gospodarski oporavak dobiva na snazi.

Cijene barela sirove nafte skočile su na američkom tržištu za 77 centi na 92,15 dolara, nakon što su nakratko dotaknule 92,20 dolara, najvišu razinu od listopada 2008. Staru godinu zaključile su na razini od 91,38 dolara, zabilježivši rast u odnosu na isto razdoblje lani od oko 15 posto. Londonsko je tržište zatvoreno zbog praznika a u elektroničkoj trgovini cijene su porasle 1,20 dolara, na 95,95 dolara za barel.

Trgovina je bila oskudna ali bi je tijekom dana mogao potaknuti rezultat ankete američkog Instituta za upravljanje nabavom (ISM) o aktivnostima tvornica u SAD-u.Očekuje se da će anketa pokazati blagi rast u sektoru industrijske proizvodnje i potkrijepiti ocjene o rastu gospodarskih aktivnosti u najvećem svjetskom potrošaču nafte, a time i pojačanoj potražnji za energijom.

"Trgovci će pratiti niz podataka o stanju u američkom gospodarstvu koji će biti objavljeni ovog tjedna, u potrazi za znakovima o potpori snažnom skoku cijena u prosincu. Sve u svemu, očekujemo da će cijene na tržištu biti dobre. Njihova vrijednost ovisit će o podacima ", rekao je Geoff Howie, tržišni strateg iz singapurske tvrtke MF Global. Cijene robe počele su rasti u rujnu prošle godine u očekivanju kvantitativnog ublažavanja američke monetarne politike a dodatnu potporu pružio im je i slabiji američki dolar.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) pomogla je potaknuti optimistično raspoloženje ocjenom da je tržište još uvijek dobro opskrbljeno i da neće formalno mijenjati proizvodnju, osim u slučaju pomaka u odnosu ponude i potražnje.OPEC je u ponedjeljak na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 88,99 dolara, što znači da je bila 48 centi niža nego prethodnog dana.(hina/metro-portal)

03.01.2011. 14:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh