« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
WALL STREET

Cijene dionica porasle, ulagači još uvijek oprezni

Fed je zaključio da oporavak gospodarstva vjerojatno neće nastupiti tijekom ove godine.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

FED

,

DAX

,

Wall Street

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

FTSE

,

S&P 500 indeks

Nakon dva dana poniranja, u srijedu su na Wall Streetu cijene dionica porasle potaknute viješću da će američka vlada pomoći osiguravajućim društvima, no trgovalo se oprezno jer je sve manje vjerojatno da će oporavak gospodarstva nastupiti u drugoj polovici ove godine.

Dow Jones indeks porastao je 47 bodova ili 0,61 posto, na 7.837 bodova, dok je S&P 500 indeks ojačao 1,18 posto, dosegnuvši 825 bodova. Nasdaq indeks porastao je, pak, 1,86 posto, na 1.590 bodova.

Američko ministarstvo financija priopćilo je jučer da će pomoći društvima za životno osiguranje, kojima je kapital erodirao zbog krize na financijskim tržištima.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks sektora životnih osiguranja porastao je 6,3 posto, a među najvećim je dobitnicama bila dionica Prudential Financiala s rastom od gotovo 8 posto.

Osjetno su porasle i cijene u tehnološkom sektoru jer se ulagači nadaju da će oporavak potrošnje poduzetnika izazvati rast dobiti tehnoloških kompanija. To je potaknulo rast cijene dionice IBM-a za 2,5, a Qualcomma za 2,2 posto.

U fokusu ulagača bio je jučer i građevinski sektor, nakon što je Pulte Homes za preuzimanje Centexa ponudio 1,3 milijarde dolara. Ostvari li se to preuzimanje, nastala bi najveća kompanija za stanogradnju u SAD-u. Cijena dionice Centexa skočila je gotovo 19 posto, dok je dionica Pultea pojeftinila 10,5 posto.

No, ulagače je jučer na oprez navela objava zapisnika s nedavne sjednice Feda, na kojoj su čelnici središnje banke smanjili procjene za bruto domaći proizvod SAD-a u drugoj polovici ove i u cijeloj 2010. godini, što znači da je malo vjerojatno da će oporavak gospodarstva nastupiti u drugoj polovici ove godine.

Da recesija nikoga ne štedi, pokazuje i vijest, objavljena nakon zatvaranja Wall Streeta, da je rejting agencija Moody's snizila vrhunski 'Aaa' rejting Berkshire Hathawayu, tvrtki poznatog ulagača Warrena Buffetta, navodeći kao razlog jačanje recesije i ozbiljan pad cijena dionica.

I na europskim se burzama u srijedu trgovalo vrlo oprezno. Londonski FTSE indeks pao je blagih 0,1 posto, na 3.925 bodova, dok je frankfurtski DAX indeks porastao 0,8 posto, na 4.357 bodova. (hina/metro-portal)

09.04.2009. 12:09:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh