« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
I MRTAV ZARAĐUJE

Churchillovo zubalo prodano za 132 tisuće kuna

Djelomično zubalo britanskoga ratnog premijera Winstona Churchilla prodano je na dražbi za 15.200 funta, odnosno nešto više od 132 tisuće kuna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)
Više o

aukcija

,

winston churchill

,

vicevi o Muji i Fati

Churchillove umjetne zube, posebno izrađene kako bi umanjili njegovo urođeno 'šuškanje' pri govoru, prodaje sin zubnog tehničara koji ju je izradio. Dražbovna kuća Keys očekivala je najviše pet tisuća funta, što je 43.500 kuna. "Atmosfera je bila naelektrizirana", rekao je glasnogovornik Keysa.

Kupac, kolekcionar Churchillovih predmeta iz Gloucestershirea, već ima mikrofon kojim je Churchill objavio završetak rata u Europi 1945. Prva kopija proteze prodane u četvrtak izložena je u muzeju Royal College of Surgeons, a treća je pokopana s Churchillom 1965.

Po dokumentima iz muzeja, proteza je "pažljivo izrađena kako bi Churchill zadržao svoj karakterističan način govora - namjerno naglašavanje riječi da bi smanjio urođeni sigmatizam". "Churchill je živio u strahu da će izgubiti svoje umjetne zube, pa prema tome i svoj način govora, te je rezervnu protezu uvijek imao pri ruci", piše u dokumentima. (hina/metro-portal)

30.07.2010. 17:52:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh