« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci

Chavez isplatio strane naftne kompanije

Teksaški Exxon Mobil ostaje usamljen u bitki za naftna polja

U Venezueli su građani održali masovne prosvjede protiv američke naftne kompanije
U Venezueli su građani održali masovne prosvjede protiv američke naftne kompanije (Reuters)
Više o

Venezuela

,

Exxon Mobile

,

Orinoco

Vlada Venezuele platila je 1,8 milijardi dolara naftnim kompanijama iz Francuske, Norveške i Italije te tako ostavila američki Exxon Mobile usamljen u prepirci oko naftnih nalazišta na rijeci Orinoco.

Slučaj Orinoco

Francuski Total, norveški Statoil i talijanski ENI pristali su na isplatu kojom ih je Venezuela obeštetila zbog preuzimanja njihove imovine na svom teritoriju.
Međunarodni spor započet je 2006. godine, kad je Venezuela proglasila zakon  po kojem su strane naftne kompanije  dužne venezuelskom PDVSA-u prepustiti barem 60 posto udjela u njihovoj imovini.

Dok su se ostale kompanije odlučile za popustljiv pristup, američki Exxon tužio je venezuelsku kompaniju PDVSA međunarodnom sudu i  dobio presudu kojom je zamrznuta 12 milijardi dolara vrijedna imovina. Nakon toga PDVSA je prestala s isporukom nafte Exxonu, a predsjednik Venezuele Hugo Chavez optužio je vladu SAD-a da stoji iza tužbe.

IsplaćeniFrancuski Total, norveški Statoil i talijanski ENI pristali su za 1,8 milijardi dolara prepustiti svoja naftna nalazišta na rijeci Orinoco venezuelskoj kompaniji PDVSA. 

U Venezueli je proradila propagandna mašinerija i navela mase građana na prosvjede protiv prisustva američke naftne kompanije u toj zemlji. Kao rezultat zaoštravanja spora i PDVSA-ova prekida dostave nafte Exxonu, na svjetskim se tržištima podigla cijena nafte. Posljednjih dana sirova nafta je ponovno iznad ili na rubu psihološke granice od 100 dolara po barelu, potpomognuta nagađanjima o smanjenju proizvodnje i neprekidnim rastom potražnje Kine i Indije. (Metro)

21.02.2008. 22:55:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh