« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
babina djeca

Čestitali rođendan Fikretu Abdiću

Oko 2500 ljudi u autobusima je došlo u pulski zatvor čestitati rođendan voljenom Fikretu Abdiću

(Goran Sebelić/Cropix)
Više o

pulski zatvor

,

Fikret Abdić

,

ratni zločin BiH

,

Ervin Abdić

Fidel Castro, Nursultan Nazarbajev, Kim Jong Il - ako mislite da ovaj niz nema svog predstavnika i na području bivše Jugoslavije, prevarili ste se. Stariji se čitatelji sigurno sjećaju kako je Fikret Abdić bio prvi nakon Tita kojem su se organizirali sletovi, dječica su nosila transparente "I mi ćemo blati dolale" (prijevod: I mi ćemo brati dolare), svi su bili oduševljeni i obožavali su Fikreta Abdića čiji je Agrokomerc hranio Kladušu i cijelu Cazinsku krajinu još prije lažnog zlatnog doba Ante Markovića.

Očito ih je hranio jako dobro kada toliko godina nakon svrgnuća oko 2500 štovatelja u 36 autobusa, nekoliko kombija i osobnih automobila iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije stiže poslijepodne u Pulu da bi voljenom Babi čestitali 70. rođendan. A Fikret Abdić u pulskom zatvoru služi kaznu zatvora zbog ratnog zločina.

Autobusi i druga vozila parkirani su na plato bivše vojarne Karlo Rojc, preko puta pulskog zatvora gdje Abdić izdržava 15-godišnju kaznu zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u Bosni i Hercegovini, na području Cazinske krajine. Već je odslužio osam i pol godina zatvora.

Po izlasku iz zatvora, na novinarska pitanja odgovarao je njegov sin Ervin, koji je s članovima brojne obitelji bio u posjetu ocu.

"Otac je uvjeren da će sudskim putem dokazati nevinost, te skinuti ljagu s imena obitelji i naroda", poručio je. Rekao je kako je Fikret Abdić protiv Hrvatske i BiH podnio tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, jer smatra da su ga te države nevinog strpale u zatvor i optužile za ratni zločin. Ujedno na tom sudu traži i odštetu i za propast negdašnjeg vrlo uspješnog "Agrokomerca" iz Velike Kladuše.

Abdić je 2002. godine na Županijskom sudu u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, a 2005. Vrhovni sud mu je smanjio kaznu zatvora na 15 godina. (hina/metro-portal)

27.09.2009. 16:53:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh