« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
UPS!

Češka - zemlja dužnika

U Češkoj je 4,4 milijuna postupaka ovrhe, a čak preko 2.000 i maloljetnih osoba prezaduženo. Često iza toga stoji nasljeđivanje dugova od roditelja. Jedna presuda sad ulijeva nadu dužnicima...

U problemima su...
U problemima su... (Arhiva)
Više o

Češka

,

ovrhe

,

dužnici

Jana Czkova nije više vjerovala da će njezin život ikada postati normalan. Od svog oca  je još kao jedanaestogodišnjakinja naslijedila 800.000 eura dugova koje je njezin otac nagomilao kroz neuspješne poslove. „Ja sam se već prestala boriti. Tražim poslove na kojima ću moći pomoći ljudima, uopće mi nije do novca. Najveći dio ionako pojedu vjerovnici", kaže Czikova.

U dugovima zbog nasljedstva

Njezina priča je karakteristična za problem zaduženja kod mnogih Čeha. Zbog zakonodavstva koje dugi niz godina nije predviđalo tzv. osobne stečajeve, ali i zbog blagog odnosa prema lihvarskim kreditima, stotine tisuća Čeha se nalazi u dugovima.

Najapsurdniji su slučajevi gdje djeca od roditelja nasljeđuju dugove koje je zbog kamata, kazni i upravnih troškova, nakon nekog vremena gotovo nemoguće podmiriti.

Sada je jedna presuda unijela nade u živote ovih nedužnih dužnika. Prema toj presudi do daljnjeg se ukida zapljena velikog dijela primanja Jane Czikove koja u međuvremenu radi kao psiholog.

Borba za izlazak iz dužništva

Institut za rješavanje dugova, organizacija koja je proizišla iz jedne građanske inicijative, redovito češku javnost šokira aktualnim statistikama. U zemlji s oko 10 milijuna stanovnika trenutno se vodi oko 4,4 milijuna postupaka ovrhe čime je pogođeno oko 700.000 osoba. Od toga je čak 2.000 dužnika maloljetno. Mnogi punoljetni dužnici svoje dugove vuku još od djetinjstva.

U međuvremenu je zakon promijenjen i tzv. privatni stečaj je moguć.No pravila ovog postupka su mnogo stroži nego u ostalim zemljama Europske unije. Nakon petogodišnjeg postupka sud odlučuje o tome je li se dužnik potrudio dovoljno kako bi se riješio dugova.

Jedna druga inicijativa je nedavno priskočila u pomoć onima koji duguju javnim ustanovama, poput zdravstvenih osiguranja, pristojbe za radio i TV ili duguju javnom prijevozu zbog vožnje bez karte.

Kod mnogih se u početku mali dug zbog kamata popeo na astronomske razmjere koje nije moguće platiti. Sada javni vjerovnici omogućavaju plaćanje prvobitnog duga uz malu dodatnu naknadu. Do sada se već 15.000 Čeha riješilo dugova zbog ove inicijative.

Piše: DW/agencije
04.10.2022. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh