« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
KORUPCIJSKI SKANDAL

Češka vlada "preživjela" glasovanje o povjerenju

Češka vlada desnog centra premijera Petra Nečasa uspjela je "preživjeti" glasovanje o povjerenju, koje je predložila lijeva oporba, nakon prošlotjednog korupcijskog skandala

Fotografija vijesti
Više o

Češka

,

korupcijski skandal

,

glasovanje o povjerenju

Od 193 zastupnika, koliko ih je bilo prisutno u parlamentu, protiv prijedloga o nepovjerenju je glasovalo 113 zastupnika, a 80 ih je glasovalo za. Da bi glasovanje uspjelo i rezultiralo padom vlade, trebalo je prikupiti najmanje 101 zastupnički glas.

Agencije prenose kako je ovo prvi pokušaj svrgavanja kabineta uspostavljenog u srpnju koji čine tri češke stranke. Ranije u utorak članovi triju stranaka uspjeli su prevladati međusobne nesporazume i omogućiti nastavak rada vlade premijera Nečasa, priopćio je predsjednik države Vaclav Klaus nekoliko sati prije početka parlamentarnog glasovanja o povjerenju vladi.

Članovi vlade trebali bi pokušati smanjiti javni deficit i iskorijeniti korupciju. Čelnici Građanske demokratske stranke, najveće u vladajućoj koaliciji, te konzervativne stranke TOP09 i stranke Javnih poslova u utorak su prije glasovanja više od tri sata razgovarali s predsjednikom Klausom kako bi razriješili najozbiljniju krizu u vladi desnog centra nakon uvjerljive pobjede u svibnju, dobivene na obećanju da će smanjiti proračunski manjak i boriti se protiv korupcije.

Tri stranke vladajuće koalicije imaju 118 od 200 mjesta u češkom parlamentu, što je najveća većina neke vlade nakon razlaza sa Slovačkom 1993. (hina/metro-portal)

22.12.2010. 08:11:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh