« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Česi pokušavaju riješiti hrvatski problem

Česi u mirovnoj misiji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

slovenska blokada pregovora

,

Karel Schwarzenberg

,

češka pregovori EU

Češko predsjedništvo razgovara sa svojim europskim partnerima o hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom u kontekstu širih europskih političkih tema, dok Europska komisija ponovno ističe da bilateralna pitanja između Hrvatske i Slovenije nemaju mjesta u pristupnim pregovorima.

"Češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg razgovara sa svojim partnerima, u kontekstu širih europskih političkih tema, o pitanju hrvatskih pristupnih pregovora nakon slovenskog veta", na otvaranje i zatvaranje većeg broja poglavlja, rekao je Hini izvor češkog predsjedništva.

"Želimo čuti kakva su razmišljanja naših europskih partnera, a nakon toga će možda slijediti naša inicijativa" kako riješiti pitanje zastoja u pregovorima, rekao je izvor, dodajući kako je poznato da su "hrvatski pristupni pregovori prioritet češkog predsjedništva".

Europska komisija je u ponedjeljak ponovno istaknula da za bilateralna pitanja nema mjesta za pregovaračkim stolom u pristupnim pregovorima.

"Komisija je zabrinuta zbog sadašnje situacije i ohrabruje Sloveniju i Hrvatsku da otvoreni granični spor riješe u duhu dobrosusjedskih odnosa. Dobro je poznato stajalište Komisije da su granična pitanja bilateralna te ih ne treba donositi na stol pristupnih pregovora", rečeno je Hini u uredu glasnogovornika povjerenika za proširenje Ollija Rehna.

Slovenija je na posljednjoj pristupnoj konferenciji blokirala otvaranje 9 i zatvaranje dvaju poglavlja. (hina/metro-portal)

12.01.2009. 19:36:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh