« Biznis
objavljeno prije 14 godina
NEMA RAZLOGA ZA BRIGU?

Čelnik ECB-a u potpunosti isključuje mogućnost nove krize

Unatoč zabrinjavajućim pokazateljima, globalna ekonomija se prema službenoj verziji i dalje dobro oporavlja

Euro kriza
Euro kriza (Shutterstock)
Više o

recesija

,

Europska središnja banka

,

ECB

,

Jean-Claude Trichet

,

ekonomska kriza

,

28. veljače

Čelnik Europske središnje banke (ECB) isključio je opasnost izbijanja nove recesije, u kontekstu većih zabrinutosti nakon slabih prošlotjednih gospodarskih podataka iz vodećih svjetskih gospodarstava.

"U potpunosti isključujem takvu mogućnost", kazao je Jean-Claude Trichet na novinarski upit je li na pomolu recesija s dvostrukim dnom.

"Nedvojbeno je na globalnoj razini počeo oporavak, koji je potvrđen poglavito u gospodarstvima u nastajanju ali i u industrijaliziranom svijetu", kazao je u nedjelju na gospodarskoj konferenciji održanoj na jugu Francuske.

Upozorio je ipak da aktualni rast ne treba uzimati zdravo za gotovo u industrijaliziranom svijetu, ističući kako "to ovisi o nama, o kapacitetima industrijaliziranih zemalja za obnavljanje povjerenja".

"Zbog toga je važno da je naša fiskalna politika usmjerena jačanju povjerenja kućanstva, kompanija, štediša i ulagača", kazao je.

Trichet je nadalje napomenuo da mjere štednje koje su poduzele neke od europskih zemalja neće naštetiti oporavku, kao što to sugeriraju neki vodeći ekonomisti i američki dužnosnici.

Dionice na tržištima diljem svijeta prošli su tjedan zabilježile goleme gubitke dok su obveznice jačale zbog rasta zabrinutosti u vezi globalnog gospodarskog oporavka nakon najnovijeg niza slabih pokazatelja iz američkog i kineskog gospodarstva.

Sasvim suprotmo mišljenje od čelinka ECB-a ima Gerald Celente, voditelj Instituta za istraživanje budućnosti, koji je (nažalost) do sada vrlo uspješno predviđao što nas čeka >>Gerald Celente, futurolog, predviđa raspad sistema 2012., kriza počinje ove godine

05.07.2010. 11:48:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh