« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
kopenhagen summit:

Čekaju se konkretne brojke pomoći zemljama u razvoju

Čelnici EU-a obvezali su se da će na dobrovoljnoj osnovi prikupiti milijarde eura za pomoć u borbi protiv klimatskih promjena

(Getty Images)
Više o

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

Fredrik Reinfeldt

,

Kopenhagen summit

,

summit klima

Švedski premijer Fredrik Reinfeldt najavio je u četvrtak u Bruxellesu da će čelnici Europske unije u petak objaviti konkretne brojke financijske pomoći zemljama u razvoju u borbi protiv klimatskih promjena.

"Mislim da ćemo sutra imati veće iznose nego što ih imamo večeras", izjavio je Reinfeldt nakon prvog dana summita čelnika EU-a, koji je posvećen borbi protiv klimatskih promjena.

Reinfeldt je najavio da će savjetnici šefova država raditi cijelu noć kako bi do petka ujutro postigli dogovor.

Čelnici EU-a su obvezali da će na dobrovoljnoj osnovi prikupiti između 5 i 7 milijardi eura pomoći zemljama u razvoju kako bi one mogle investirati u nove ekološki prihvatljive tehnologije i tako smanjiti emisiju stakleničkih plinova u razdoblju do 2013. godine.

Većina zemalja članica EU-a već je objavila koliki će biti njihovi doprinos.

Premijer Reinfeldt i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso istaknuli su da je EU spremna prihvatiti povećanje ciljanog smanjenja emisije stakleničkih plinova s 20 na 30 posto do 2020.godine pod uvjetom da to prihate i ostali partneri, Sjedinjene Države, Kina, Indija i druga velika gospodarstva. (hina/metro-portal)

11.12.2009. 06:24:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh