« Svijet
objavljeno prije 9 godina
A NAŠI?

Čak je i Iran shvatio da se informacije više ne može kontrolirati

Nove tehnologije koje su povezane sa satelitima i internetom kontrolu medija čine nemogućom, rekao je iranski ministar kulture Ali Janati

Internet je nemoguće zaustaviti
Internet je nemoguće zaustaviti (Shutterstock)
Više o

Iran

,

informacije

,

protok informacija

Hrvatska ima politiku prema medijima i informacijama otprilike na razini Staljina i Hitlera, koji su čeličnim stiskom držali medije u položaju poslušnika, što je svakoj stranci u Hrvata prva zadaća kad se dočepa vlasti.

No, osim Sjeverne Koreje u svijetu više nema bastiona totalitarnog razmišljanja po tom pitanju, iako se Kinezi, Kubanci i još neki trude zadržati informacije pod kontrolom. 

Ipak, čak je Iran shvatio da je to nemoguća misija - 'kontrola medija s tehničkog ili geografskog stajališta postala je nemoguća, a ne možete spriječiti ni ulazak informacija u zemlju', smatra Janati koji na ovaj način još jedanput prenosi volju vlade predsjednika Hassana Rouhanija da zemlju otvori prema svijetu.

Janati je istaknuo da je 'jedan od najboljih načina kontrole javnog mišljenja, nastojati ga pratiti i ne protiviti mu se'.

'Danas se s razvojem društvenih mreža događaju brojne promjene u razmjeni informacija u oba smjera i mi to ni na koji način ne možemo spriječiti. Prije smo pritiskom na medije uspijevali stvari držati pod kontrolom, no danas to više nije moguće', kazao je Janati.

U Iranu je protuzakonito posjedovati satelitsku televizijsku opremu, no brojni Iranci imaju antene i prijamnike koji im omogućuju praćenje stranih tv programa. Policija ih plijeni čim im uđe u trag.

Janati je rekao da će zahvaljujući razvijenim tehnologijama zapadnih zemalja za dvije do tri godine putem mobilnih telefona biti moguće pratiti oko 2000 satelitskih tv kanala. 'U tom slučaju ljudima više neće biti potrebne antene koje će im policija potom zaplijeniti', komentirao je ministar.

Od dolaska na vlast u lipnju 2013. predsjednik Rouhani provodi otvorenu politiku kada je riječ o internetskoj mreži, zbog čega je izložen kritikama konzervativnih političara i sudskih vlasti. 

11.05.2015. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh