« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
NOVI PREDMET ISTRAGE

Čačić: Sanader prestaje biti relevantan politički faktor

Hrvatsku ugrožava sama činjenica da je HDZ na vlasti, smatra prvi HNS-ovac

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

HDZ

,

Ivo Sanader

,

HNS

,

Radimir Čačić

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da će, po njegovu mišljenju, bivši premijer Ivo Sanader biti predmet istraga i procesuiranja te će "sasvim sigurno prestati biti relevantan politički faktor, što je za ovu zemlju dobro".

Čačić je time komentirao medijska nagađanja da bi bivši premijer Sanader trebao biti izbrisan iz članstva HDZ-a. Napominjući kako je to i očekivao rekao je da je to "jedini mogući potez u situaciji u kojoj je Sanader, spašavajući vlastitu kožu, s grupom sebi bliskih ljudi, pokušava izvršiti unutarstranački udar". Smatra da je izbacivanje "osobe koja se na tako groteskan način želi vratiti u politiku", jedini mogući potez koji je mogao povući HDZ, želi li opstati na političkoj sceni kao relevantna stranka.

"Mislim da će Sanader, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, na istoj omči zatvoren ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta i možda još poneko se odlučiti na dodatne poteze", odgovorio je Čačić na upit što će Sanader sada učiniti.

Podsjetivši na narodnu izreku da "ne laje pas sela radi, nego sebe radi", Čačić je rekao da se u povratku Sanadera u politiku radi o istom razlogu koji je bio i u odlasku. "Omča se steže, sve afere i istrage vode ka vrhu i to je potez očajnika", smatra Čačić. Osvrćući se na položaj vlade i HDZ-a, predsjednik HNS-a smatra da je Hrvatska danas stabilna demokratska država i incidenti, veći ili manji, u jednoj stranci samo govore o tome je li ta stranka uopće sposobna obnašati vlast.

"Očito HDZ to nije i ovo je samo još jedna potvrda. To ni na kakav način ne ugrožava ovu zemlju", naglasio je dodavši kako Hrvatsku ugrožava sama činjenica da je HDZ na vlasti.

"Što prije odu, to bolje za ovu zemlju. Sa Sanaderom ili bez Sanadera sasvim je svejedno", kazao je Čačić.

Ističe da odgovornost za zemlju mora voditi odgovorna i kompetentna stranka ili grupa stranaka neopterećena aferama. "Mi smo spremni preuzeti tu odgovornost", rekao je naglasivši da Hrvatska ima alternativu, a to je koalicija lijevog centra. Na upit o prijevremenim izborima predsjednik HNS-a je odgovorio da su oni nužnost, "jer vlasti već dugo nema, a naročito ne poštene i kompetentne".

Čačić je rekao kako HNS "bezrezervno stoji iza činjenice da premijerka Jadranka Kosor, da li zato što ne želi ili zato što ne može, ne sprječava početak funkcioniranja pravne države". Upitan o koaliciji lijevog centra Čačić je kazao kako postoji stav o tome da SDP, HNS i IDS formiraju buduću vladu lijevog centra te da ovog trenutka nema niti jedna točke u kojoj se razilaze. (hina/metro-portal)

04.01.2010. 17:14:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh