« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
TONEMO

Čačić: HDZ-ova vlast ne ide u dobrom smjeru

Hrvatska je nakon Grčke najcentraliziranija zemlja u Europi, pa nam je i rezultat manje-više grčki, komentirao je Čačić vladu Jadranke Kosor

Radimir Čačić HDZ Vlada
Radimir Čačić HDZ Vlada (Neja Markičević/Cropix )
Više o

HDZ

,

HNS

,

Vlada RH

,

Radimir Čačić

Predsjednik Hrvatske narodne stranke (HNS) Radimir Čačić ocijenio je danas na konferenciji za novinare u Karlovcu kako HDZ-ova vlast ne ide u dobrom smjeru istaknuvši kao najveće probleme nelikvidnost i centraliziranost.

Vlast nije realizirala dio svog Programa gospodarskog oporavka po kojem je država trebala do 1. lipnja, dakle do sutra, isplatiti sve svoje dospjele obveze, rekao je.

"Prošlog tjedna hrvatska poduzeća u blokadi dosegla su ukupno 29 milijardi kuna potraživanja, što je generirala upravo država svojim neplaćanjem", kazao je Čačić.

Govoreći o raspolaganju javnim novcem, kazao je da je "Hrvatska, nakon Grčke, najcentraliziranija zemlja u Europi pa nam je i rezultat, manje-više, grčki". Argumentirao je to podatkom da sedam posto od ukupnog poreznog novca odlazi na 525 gradova i općina i 20 županija, pa tako "bolesna centralizacija rezultira nekompetentniošću i korupcijom".

Zadatak države je, istaknuo je, da riješi ključne procese. Da "tonemo", kazao je, govore podaci da je u prva četiri mjeseca ove godine porast javne potrošnje iznosio daljnjih 800 milijuna kuna, a prognozirani deficit od 12 milijardi bit će veći. Nezaposlenih je više od 300.000, gotovo 80.000 građana rade u tvrtkama u kojima ne dobivaju plaće, a na 100 radno sposobnih ljudi njih 57 su dovedeni u situaciju da parazitiraju, rekao je, među ostalim, Čačić. (hina/metro-portal)

31.05.2010. 21:39:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh