« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Bush prikupio 100 milijuna dolara za predsjedničku knjižnicu

Time je prestigao svog prethodnika u sakupljanju donacija

(Getty Images)
Više o

George W. Bush

,

Southern Methodist

,

predsjednička knjižnica

Bivši američki predsjednik George W. Bush uspio je u prvih 100 dana nakon odlaska iz Bijele kuće prikupiti više od 100 milijuna dolara za svoju predsjedničku knjižnicu, čije se podizanje planira u kompleksu Southern Methodist sveučilišta (SMU) u Dallasu, Teksas, izvjestio je u srijedu tjednik Time u online izdanju.

Time navodi da se radi o impresivno brzom prikupljanju donacija, te da predsjednik Bush, iako je Bijelu kuću napustio sa samo 22 posto potpore građana, očito ima svoje pristaše.

Za usporedbu, Bill Clinton nije prikupio 100 milijuna dolara za svoju predsjedničku knjižnicu sve do druge godine svog postpredsjedničkog života, navodi list.

Bush se, kao i njegovi prethodnici, sastajao s potencijalnim donatorima i kontaktirao bogate darovatelje tražeći velike priloge za objekt, ali su ti napori bili organizirani poput "moderne političke kampanje".

Osnovan je nacionalni financijski odbor sa 100 članova raspoređenih u svim saveznim državama. Neki od Bushevih najstarijih i najvećih financijskih pomagača osnovali su odbor direktora Zaklade za knjižnicu Georgea W. Busha, kojim predsjedava bivši ministar trgovine i teksaški naftaš Donald L. Evans.

Zaklada nije objavila popis donatora jer neki preferiraju anonimnost, niti je objavila ukupnu sumu prikupljenu do sada. Time navodi kako su drugi izvori izvijestili da je prikupljeno više od trećine od 300 milijuna dolara predviđenih za Predsjednički centar Georgea W. Busha, koji će uključivati i muzej te istraživački centar, na parceli površine 10 hektara na SMU. Busheva predsjednička knjižnica trebala bi biti otvorena 2013. (hina/metro-portal)

07.05.2009. 08:46:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh