« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
KRIZA NA KOSOVU

Hoće li Kosovo nakraju biti podijeljeno?

Busek je izrazio uvjerenost da se protokom vremena i trajanjem krize trenutna situacija može promijeniti tako da unutar EU prevlada stajalište o podjeli kao rješenju

Više o

Kosovo

,

neovisno Kosovo

,

kriza na kosovu

Podjela Kosova jedno je od mogućih rješenja kosovskog problema, tvrdi Erhard Busek, bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe, prenosi Hina.

Busek je izrazio uvjerenost da se, unatoč tome što je, po njegovu mišljenju, u Europskoj uniji većina članica pri stajalištu da je gotovo s promjenama granica na Balkanu, protokom vremena i trajanjem krize to može promijeniti tako da unutar EU prevlada stajalište o podjeli kao rješenju.

Beogradski tisak u srijedu navodi da bi u petak u Beogradu trebao boraviti predstavnik EU u dijalogu između Srbije i Kosova Robert Cooper, koji bi potom u ponedjeljak trebao posjetiti Prištinu. On bi s predstavnicima dviju strana trebao razgovarati o nastavku dijaloga.

Dijalog između predstavnika Srbije i Kosova, koji je 27. rujna trebao biti nastavljen u Bruxellesu, do daljnjeg je prekinut jer je, prema medijskim izvješćima, srbijanska strana kao uvjet za nastavak dijaloga postavila rješenje situacije na sjeveru Kosova. Predstavnik EU objavio je tada da je odgođen nastavak dijaloga, objasnivši kako se stanje na sjeveru Kosova ne nalazi na dnevnom redu.

U sukobu između lokalnih Srba i pripadnika KFOR-a krajem rujna na sjeveru Kosova, kod graničnog prijelaza Jarinje prema Srbiji, ozlijeđeno je više osoba među kojima i pripadnici KFOR-a. Kako su tada prenijeli mediji, šestero ozlijeđenih Srba zbrinuto je u Kosovskoj Mitrovici, a ravnatelj bolnice u tome gradu Milan Jakovljević izjavio je da šest osoba ima prostrijelne i nastrijelne rane koje su im nanesene bojevim streljivom.

Predstavnik KFOR-a Kai Gudenoge kazao je kako su njemačke vojnike u sastavu međunarodnih snaga Srbi gađali kamenjem te da su, nakon što je jedan vojnik pogođen, vojnici morali ispaliti gumene metke u samoobrani. Pozivajući se na Gudenogea, prištinski mediji na albanskom jeziku izvijestili su kako je u sukobima ozlijeđena četiri pripadnika KFOR-a, od kojih jedan teže.

05.10.2011. 13:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh