« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
zasjalo sunce

Burze se oporavile

Senzacionalan skok na burzama - zagrebačka u plusu više od 6%, londonska više od 9%!

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

burzovni indeks

,

svjetska burza

Europski burzovni indeksi u petak su snažno poskočili, predvođeni nedavno posrnulima osiguravateljima i bankama, uslijed zabrane uvedene u pogledu financijskih dionica u Velikoj Britaniji, a i nada da će američka vlada naći rješenje za lošu bankovnu imovinu.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima poskočio 8,3 posto, na 5.284 boda. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku oko 4,0 posto, dosegnuvši 6.100 bodova. Pariški CAC 40 ojačao je 5,6 posto, na 4.178 bodova.

Britanska agencija za nadzor financijskih tržišta uvela je privremenu zabranu vezanu za trgovinu financijskim dionicama, koja se odnosi na short-selling strategiju, odnosno posudbu paketa dionica i njihovu prodaju. Američki regulator također je objavio kako razmatra slične mjere u pokušaju stabilizacije dionica.

Dionice Royal Bank of Scotlanda, Barclaysa, Lloyds TSB-a redom su ojačale snažnih 32 posto nakon što je uvedena zabrana.

Banke su bile najveći dobitnici, pa tako i najzaslužnije za snažne dobitke na europskim tržištima, pri čemu su dionice Dexie i Credit Agricolea poskupjele gotovo 20 posto, a Fortisove i BNP Paribasove za oko 12 posto.

Banka Anglo Irish zabilježila je rast cijena dionica od 41 posto, Bank of Ireland bila je u plusu za 34 posto, dok je prosječan rast cijena dionica u tome sektoru bio u visini 15 posto.

Povod za snažan uzlet burzovnih indeksa diljem svijeta bile su vijesti kako američki ministar financija razmatra iznijeti zakonodavcima prijedlog kojim bi se stvorio entitet koji bi riješio probleme s milijardama dolara vrijednim lošim zajmovima koji i dalje opterećuju financijski sustav.

Dionice HSBC-a porasle su 13 posto nakon što je banka odustala od ponude teške 6,3 milijardi dolara za 51 posto udjela u Korean Exchange Banku.

Najveća španjolska banka Santander zabilježila je rast cijena dionica od 8,4 posto, a nije željela komentirati medijska izvješća da razmatra preuzimanje Bank of Irelanda, odnosno američke banke Washington Mutual.

Na dobitku su bili i osiguravatelji, pri čemu su dionice Avive poskočile 19 posto, Old Mutuala 24 posto, a Prudentiala za 15 posto.Indeks Tokijske burze Nikkei poskočio je 3,76 posto, završivši na 11.920 bodova.

Nakon što je dva dana za redom Putin rekao "Zatvarajtes!" pa burza u Moskvi nije radila (da ne bi bilo pada), današnja dva zatvaranja posljedica su rasta od preko 20%. 

Ništa manje sjajne rezultate ostvarila je i Zagrebačka burza, na kojoj je dionički indeks Crobex skočio preko 6%, dok je većina trgovanijih dionica ostvarila rast i preko 10%, naročito građevinari - Ingra, IGH, Dalekovod i brodarske kompanije - Atlantska, Uljanik i Tankerska plovidba. HT se uspješno vratio iznad cijene u javnoj ponudi, pa je došao do 268 kuna. (metro-portal/hina)

19.09.2008. 14:23:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh