« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Burze i dalje padaju

Tjedan na europskim burzama počeo padom cijena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

dionice

,

svjetske burze

,

tržište kapitala

,

europske burze

Na početku današnjeg trgovanja na europskim burzama vodeći su indeksi pali, zbog snažnog pada japanskog gospodarstva i razočaranja ulagača neučinkovitim sastankom lidera Skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica pao je do 9,45 sati 1 posto, na 788 bodova, nakon što je prošloga tjedna izgubio 3,6 posto.

U isto vrijeme frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku više od 1 posto, dok je pariški CAC indeks bio u minusu 0,8, a londonski FTSE indeks 0,4 posto.

Ulagače je zabrinula vijest o padu japanskog bruto domaćeg proizvoda u proteklom tromjesečju za 3,3 posto, što mu je najveći pad od 1974. godine. To, kažu analitičari, ukazuje na jačanje recesijskih pritisaka.

A sastanak monetarnih i financijskih vlasti Skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) protekloga vikenda u Rimu prošao je bez dogovora o koordiniranim akcijama, što je također razočaralo ulagače.

Pod najvećim je pritiskom jutros bankarski sektor, pa su cijene dionica UniCredita, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland i Barclaysa pale između 2,3 i 5,6 posto.

Među najvećim gubitnicama našla se i dionica Daimlera, s padom cijene od 3,1 posto, nakon što su analitičari UBS-a smanjili preporuku za dionicu tog njemačkog proizvođača automobila na 'prodaj'.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks danas pao 0,4 posto, na 7.750 bodova. (hina/metro-portal)

16.02.2009. 10:24:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh