« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
KRIVI IZRAČUN

Burza bez Crobexa

Ulagače je jučer zbunila pogrešna vrijednost indeksa
Ulagače je jučer zbunila pogrešna vrijednost indeksa (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

Crobex

Trgovanje na Zagrebačkoj burzi jučer je obilježila zbrka nastala zbog pogrešne vrijednosti Crobexa, koju je pokazivao informacijski sustav Burze. Dok je cijena većine dionica bilježila rast, krivi izračun prikazao je pad vrijednosti Crobexa. Burza je upozorila na grešku izvijestivši kako ju je uzrokovala promjena u sustavu nastala stock splitom dionica ZABE. Problem nije riješen do kraja trgovine.

Jučerašnji rast na Burzi potaknut je interesom ulagača za dionice iz brodarskog i građevinarskog sektora. IGH jučer, iako je objavljeno da uspijeva u namjeri preuzimanja makedonskog Mavrova, ipak nije značajno porasla - vrijednost dionica digla se jedva dva posto, u usporedbi s Ingrom, koja je zabilježila rast od četiri posto.

Puno se trgovalo Atlantskom plovidbom, koja je porasla 3,9 posto. Najlikvidniji HT ponovno je pao na najnižu vrijednost pa je tako dionica dan završila na  cijeni od 273,21 kune. (METRO)

Greška u sustavuIako je većina dionica rasla, zbog greške u informacijskom sustavu Crobex je bilježio pad. IT stručnjaci do kraja dana nisu uspjeli riješili problem.    

05.05.2008. 21:16:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh