« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
PREDSJEDNIČKI IZBORI

Bugari izabrali konzervativnoga Plevnelieva za predsjednika

Rosen Plevneliev, kandidat bugarske vladajuće konzervativne stranke, pobijedio je socijalista Ivaila Kalfina u drugom krugu predsjedničkih izbora

Fotografija vijesti
Više o

Bugarska

,

predsjednički izbori

,

Rosen Plevneliev

,

Ivailo Kalfin

Kandidat bugarske vladajuće konzervativne stranke GERB Rosen Plevneliev u nedjelju je izabran za novoga bugarskog predsjednika, nakon drugoga kruga predsjedničkih izbora, objavilo je u ponedjeljak izborno povjerenstvo, javljaju agencije.

Plevneliev je nakon 98 posto prebrojanih biračkih listića osvojio 52,5 posto glasova, a protukandidat socijalist Ivailo Kalfin 47,4 posto glasova. S obzirom na broj preostalih listića ta je prednost nedostižna.

Dosadašnji predsjednik Georgi Parvanov nije se mogao kandidirati i treći put, jer se, u skladu s ustavom predsjednik bira maksimalno na dva mandata.

Prije izbora inženjer Plevneliev je bio ministar graditeljstva i zahvaljući brzoj gradnji autocesta bio je popularniji od premijera Borisova. "Izabran sam za predsjednika jer sam najmanje zadnje dvije godine radio za društvo i da ljudi vide novu vrstu politike", rekao je nakon izbora.

Pobjeda kandidata GERB-a ojačat će vlast premijera Bojka Borisova u najsiromašnijoj zemlji EU-a prije općih izbora 2013. godine. "Pobjeda GERB-a značit će stabilnu vladu", rekla je u nedjelju za Reuters neovisna politička analitičarka Rumiana Kolarova. "Bez sumnje, to je za Bugarsku dobro, jer rad vlade neće biti blokiran".

Bugarski predsjednik, iako se radi o uglavnom ceremonijalnoj dužnosti, ima ovlasti staviti veto na zakone ili imenovanja vlade. Bruxelles neprestano vrši pritisak na bugarske vlasti da budu učinkovitije kada je riječ o korupciji i kriminalu.

Međutim, dosta mala razlika između Plevnelieva i Kalfina sugerira da se socijalisti oporavljaju od teškog poraza na općim izborima 2009. godine, kažu analitičari, i mogli bi biti žestok takmac konzervativcima na sljedećima.

31.10.2011. 11:08:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh