« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NEMA INTERESA

Budućnost njemačke ekonomije ugrožena zbog manjka inženjera

Njemačku poziciju na svjetskom tržištu mogao bi ugroziti manjak stručnjaka u visokotehnološkim branšama

Inženjer
Inženjer (Shutterstock)
Više o

njemačko gospodarstvo

,

deficitarna zanimanja

,

uzroci stresa

,

dvotjedna dijeta

,

topljenje masti

Uzlet njemačkoga gospodarstva mogao bi dugoročno biti ugrožen zbog manjka stručnjaka, posebice inženjera, pokazala je studija Instituta za njemačko gospodarstvo (IW) objavljena u srijedu.

"Gotovo trećina zaposlenih u njemačkim visokotehnološkim tvrtkama su inženjeri, a moglo bi ih biti još više jer su mnoga radna mjesta i dalje otvorena", priopćio je IW.

Naime, u tehnološkim tvrtkama, o kojima u dobroj mjeri ovisi izvoz, a time i trenutačni njemački gospodarski uzlet, u srpnju je nedostajalo 36.800 inženjera, a taj bi se manjak u sljedećem razdoblju mogao povećati, smatra IW.

Problem je, kako stoji u priopćenju, manjak studenata koji se u Njemačkoj odlučuju za inženjerski poziv, što bi dugoročno moglo ugroziti njemačku poziciju na svjetskom tržištu.

"Stanje s podmlatkom posebice je loše u visokotehnološkim branšama, poput strojarske, automobilske i kemijske industrije, koje su nositelji njemačkoga gospodarskog uzleta", smatra IW. Tako na 1000 zaposlenih inženjera u Njemačkoj dolazi tek 35 apsolvenata.

U Europskoj uniji stanje je bolje. Tako na 1000 inženjera u Španjolskoj dolazi 90 apsolvenata, u Italiji 147, a u Poljskoj i Češkoj više od 200.

IW od političara traži da pojačanim angažmanom spriječe dodatno pogoršanje stanja na tržištu rada za visokoobrazovane stručnjake. Kao mogući izlaz, IW predlaže snažniju promidžbu u gimnazijama kako bi se mladež odlučila za tehničke studije. Jedno od mogućih rješenja IW vidi i u snažnijem otvaranju njemačkog tržišta rada za inženjere iz inozemstva.

Studija IW-a objavljena je jedan dan pošto je Njemačka industrijska i trgovačka komora (DIHK) objavila podatak o drastičnom manjku stručnjaka u njemačkome gospodarstvu. Po podacima DIHK, trenutačno jedna trećina njemačkih tvrtaka traži stručno osoblje.

Savezni statistički ured Njemačke potvrdio je početkom tjedna rekordan rast njemačkoga gospodarstva u prvih šest mjeseci ove godine.(hina/metro-portal)

25.08.2010. 21:16:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh