« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
skimming

Budite oprezni - događaju se prijevare na bankomatima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

krađe na bankomatima

,

prijevare bankomat

,

skimming

Posljednjih dana zabilježeno je nekoliko slučajeva skimminga na bankomatima, no svi su otkriveni i otklonjeni bez posljedica za korisnike kartica, priopćeno je danas iz Hrvatske udruge banaka.

U slučaju skimminga sumnjive kartice se u najkraćem mogućem roku blokiraju, a klijenti dobivaju nove kartice u roku od nekoliko dana. Ukoliko se utvrdi prijevara, banke u potpunosti namiruju oštećenima izgubljenu imovinu i učinjene troškove, navode iz HUB-a.

Skimming (zloporaba i krađa identiteta na kreditnim karticama) je tip zlouporabe kartica na bankomatima koji je prisutan u svijetu, a i u Hrvatskoj. No, zlouporabe kartica u Hrvatskoj manjeg su opsega u odnosu na iskustva ostalih zemalja u svijetu, što uključuje i zemlje EU.

Neovisno o izvoru pronalaska pokušaja skimminga, banke poduzimaju sve mjere zaštite i prevencije daljnje zlouporabe kartica te istovremeno pokreću istragu i kontaktiraju sva nadležna državna tijela, napominje se u priopćenju.

Iz HUB-a podsjećaju da su Hrvatska udruga banaka i Odbor za kartično poslovanje u nekoliko navrata proteklih godina javnost upozoravali na potrebu samozaštite prilikom korištenja bankomata i kartica. Prije svega, to se odnosi na zaštitu PIN broja - osobnog tajnog identifikacijskog broja koji mora ostati poznat isključivo vlasniku kartice.

PIN se nikada ne smije nositi zapisan u neposrednoj blizini same kartice, a prilikom korištenja bankomata, jedna od metoda dodatne zaštite je zaklanjanje unosa PIN broja na tipkovnici (rukom, novčanikom i slično). Mogućnost zlouporabe kartice bez PIN-a je zanemariva.

Korisnicima kartica iz HUB-a savjetuju da zapamte svoj PIN, da karticu ne nose zajedno sa zapisanim PIN-om te da je ne ostavljaju bez nadzora trećim osobama (primjerice, kod plaćanja računa u restoranima i drugim sličnim situacijama). (hina/metro-portal)

27.03.2009. 12:38:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh