Brusnice su riznica zdravlja
Između ostalog, svakodnevna konzumacija soka brusnice može značajno smanjiti mogućnost razvoja infekcija mokraćnog sustava te tako smanjiti upotrebu antibiotika
Brusnica je odličan odabir za grickanje između obroka, jer spada među pet namirnica s najvećim udjelom antioksidansa, a može se konzumirati na razne načine.
Naime, njezini se plodovi mogu jesti svježi ili sušeni, a on njih se mogu praviti džemovi, sirupi i pekmezi. Koriste se u receptima za kolače i pite, ali se može piti u obliku soka ili čaja. Brusnica je niskokalorična i zdrava - 100 grama svježih plodova sadrži samo 15 kalorija.
Ovo je voće bogato vlaknima, vitaminima i mineralima, među kojima dominiraju vitamini B skupine, vitamini C i A, kalcij, kalij, magnezij, željezo, mangan i bakar. Bogato je bioflavonoidima i drugim antioksidansima koji imaju snažna ljekovita svojstva.
Ljudi ih baš zbog tih svojstava još od davnima koriste u liječenju raznih bolesti, pogotovo upala i infekcija urinarnog trakta.
Također, svakodnevna konzumacija soka brusnice može značajno smanjiti mogućnost razvoja infekcija mokraćnog sustava te tako smanjiti upotrebu antibiotika.
Brusnica djeluje i na zdravlje želuca. Naime, osim što olakšava probavu te čuva probavni sustav, štiti od brojnih bakterija i gljivica. Snižava i ukupnu razinu kolesterola i sprječava oksidaciju LDL kolesterola koji je glavni uzročnik nastanka ateroskleroze i koronarne bolesti srca.
Osim toga, usporava pojavu problema koji nastaju s godinama, poput slabljenja koordinacije i memorije.
Novi komentar