« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
POLJSKA:

Bronislaw Komorowski i Jaroslaw Kaczynski u drugom krugu izbora

Liberal Bronislaw Komorowski osvojio je 41,22 posto, a Jaroslaw Kaczynski 36,74 posto glasova

Jaroslaw Kaczynski poljski izbori
Jaroslaw Kaczynski poljski izbori (Getty Images)
Više o

Lech Kaczynski

,

Jaroslaw Kaczynski

,

poljski predsjednički izbori

,

Bronislaw Komorowski

,

hrvatski veslači

U prvom krugu poljskih predsjedničkih izbora najviše glasova osvojili su liberal Bronislaw Komorowski i konzervativac Jaroslaw Kaczynski.

Po nepotpunim rezultatima koji obuhvaćaju 94,3 posto glasova, privremeni predsjednik Bronislaw Komorowski iz proeuropske stranke Građanska platforma dobio je 41,22 posto glasova, nasuprot 36,74 posto glasova koji su pripali Kaczynskom, šefu nacionalističke stranke Pravo i pravda, bratu blizancu predsjednika Lecha Kaczynskog poginulog u zrakoplovnoj nesreći u travnju.

>> Poljska bira novog predsjednika nakon smrti Lecha Kaczynskog

Kandidat ljevice, socijaldemokrat Grzegorz Napieralski priredio je iznenađenje skupivši 13,7 posto glasova. Ishod drugog kruga ovisi u velikoj mjeri od izbora birača mladog kandidata ljevice, kao i postotka izlaska na izbore koji je u prvom krugu iznosio 54,85 posto.

Po ispitivanjima javnog mnijenja, 66,5 posto birača spremno je glasovati za Komorowskog u drugom krugu, nasuprot 30 posto onih koji bi glasali za Kaczynskog.

>> U nesreći pokraj Smolenska poginuo cijeli poljski vojni vrh

U Poljskoj su sazvani predsjednički izbori nakon pogibije Lecha Kaczynskog 10. travnja u Smolensku u zrakoplovnoj nesreći. Kaczynski i još 95 osoba smrtno je stradalo u toj nesreći dok su putovali na svečano obilježavanje pokolja tisuća poljskih časnika 1940. godine u Katynu. (hina/metro-portal)

21.06.2010. 09:51:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh