« Znanost
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
ZANIMLJIVO

Britanski znanstvenici otkrili klorovodik na Marsu

Dvojica britanskih znanstvenika otkrila su vodeno isparavanje u atmosferi Marsa što je novi prilog tezi da je na crvenom planetu nekoć postojao život

Što se traži?
Što se traži? (Arhiva)
Više o

Mars

,

voda

,

klorovodik

Znanstvenici se uglavnom slažu da je Mars u prošlosti obilovao tekućom vodom, s jezerima i rijekama. Danas je sva voda crvenog planeta uglavnom zarobljena u ledenim kalotama ispod površine.

Međutim, nova studija koju su u časopisu Science Advances objavili britanski znanstvenici sveučilišta Open University, sugerira da se dio te vode ispušta u obliku klorovodika u Marsovu atmosferu.

Otkriće je ostvareno zahvaljujući malenom uređaju NOMAD - koji je učvršćen na sondi ExoMars Europske svemirske agencije (ESA) i ruskog Roskozmosa, a koji mjeri svjetlost što prolazi kroz Marsovu atmosferu.

Zajednički rusko-europski projekt ExoMars-2016 prvi je put otkrio klorovodik u atmosferi crvenog planeta ukazujući na nepoznate kemijske procese, priopćila je u četvrtak ruska svemirska agencija Roskosmos.

- Instrument NOMAD temeljito mijenja naše shvaćanje evolucije vode na Marsu, kaže doktor Manish Patel, jedan od autora studije.

Instrument pruža dosad neviđeno saznanje o izotopima vode u atmosferi Marsa ovisno o vremenu i njihovoj lokalizaciji na planetu i to je ključan element za razumijevanje kako je Mars s vremenom izgubio svoju vodu i posljedično tome prestao biti planet na kojem je moguć život, smatraju znanstvenici.

Sue Horne, voditeljica svemirskog istraživanja u Britanskoj svemirskoj agenciji, ocjenjuje da su ta istraživanja ključan element u nastojanju da se otkrije tajna crvenog planeta.

- Ako shvatimo kako se odvija isparavanje vode na Marsu to će nam pomoći u traženju odgovora na ključno pitanje: je li bilo života na Marsu?, kaže Horne.

Nova studija objavljena je u tjednu 'velike gužve' na Marsu. Upravo u srijedu, kada je studija objavljena u znanstvenom časopisu, kineska sonda Tianwen-1 ušla je u Marsovu orbitu, više od pola godine nakon lansiranja u okviru ambicioznog svemirskog programa koji je Kina počela.

Dan ranije, sonda Hope (ili na arapskom Amal) Ujedinjenih Arapskih Emirata uspješno se postavila u Marsovu orbitu.

Konačno, 18. veljače očekuje se i dolazak američkog rovera Perseverance. U najambicioznijoj do danas američkoj misiji na Mars, tonu teški Perserverance pokušat će spustiti se u stjenovitu depresiju sa strmim liticama nazvanu Krater Jezero. 

14.02.2021. 10:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    14.02.2021. 10:42
    nista novo bilo je vode na marsu prije 4 milijuna godina sada nema
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh