« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
IDU...

Britanski parlament odobrio Brexit

Britanski su zastupnici, iako većinom protiv Brexita, odobrili izlazak zemlje iz Europske unije, premda su neki bili sigurni da čine "povijesnu pogrešku"

Gotovo je, potvrdio je i parlament
Gotovo je, potvrdio je i parlament (Arhiva)
Više o

britanski parlament

,

Brexit

U srijedu navečer su sa 498 glasova 'za' i 114 'protiv' odobrili prvu fazu rasprave o nacrtu zakona koji će Theresi May omogućiti da počne pregovore o razdruživanju s EU-om. Rasprava o tekstu nastavlja se u donjem domu idućeg tjedna.

No, u westminsterskom parlamentu ozračje je bilo neobično. Rasprava je bila živa, katkad i žustra, ali je prevladavao osjećaj mirenja sa sudbinom.

Više od dvije trećine zastupnika glasali su protiv Brexita na referendumu 23. lipnja 2016.

Sada su se našli u dilemi: poštovati volju birača ili ići za vlastitim uvjerenjem. Većina ih, na ljevici i na desnici, ističe da "jednostavno nemaju drugog izbora" i da moraju poštovati volju naroda, premda se s njim ne slažu.

Bila sam protiv Brexita, ali ću glasati za nacrt zakona koji ovlašćuje vladu da počne postupak razdruživanja, rekla je Emma Reynolds iz Laburističke stranke. 

Neki zastupnici 'eurofili' ne mogu prihvatiti raskid s kontinentom, premda su birači u njihovim izbornim jedinicama u velikom broju glasali za izlazak iz EU-a.

Za euroskeptike je sve, naprotiv, lako. Dan slave je svanuo. Ovaj će dan ući u anale britanske povijesti kao dan kada smo potvrdili plemenitu, odvažnu i slavnu odluku koju je narod donio tog povijesnog dana 23. lipnja godine Gospodnje 2016., istaknuo je konzervativni zastupnik Jacob Rees - Mogg, poznat kao pjesnička duša.

02.02.2017. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh