« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Britanske plaže zasute smećem

Ekološka propaganda neuspješna, smeće se udvostručilo

(Corbis)
Više o

britanske plaže

,

smeće na plažama

Količina smeća odbačenog na britanske plaže tijekom proteklih 15 godina povećala se više nego dvostruko, dostižući najvišu dosad zabilježenu razinu i ugrožavajući zdravlje ljudi, životinja i biljaka, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u srijedu.

Udruga za očuvanje morskog života (Marine Conservation Society - MCS) priopćila je da je u njenom godišnjem istraživanju 2008. pronađeno 2195 komada smeća po kilometru plaže, što je povećanje od 110 posto od 1994. godine.

Ambalaža za hranu i kutije od cigareta čine više od jedne trećine predmeta, dok predmeti vezani uz ribolov imaju udio od 13 posto u ukupnoj količini smeća.

MCS kaže da su mnoge životinje koje žive u moru i ptice nehotice progutale plastično smeće, što je dovelo do infekcija i smrti. Odbačene ribarske mreže i povrazi također uzrokuju smrt životinja koje se u njih zapetljaju.

Ljudi stradaju od plastike u kojoj se nađe otrovnih kemikalija, a mogu se otrovati i kad jedu ribe ili školjke koje su konzumirale otpatke.

MSC želi prepoloviti količine smeća na obalama do 2015. godine i poziva vladu u Londonu na hitnu akciju kako bi se to ostvarilo. (hina/metro-portal)

08.04.2009. 12:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh