« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
gotov je rat

Britanska vojska napušta Irak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Irak

,

britanska vojska u Iraku

,

povlačenje vojske iz Iraka

Gotovo sve britanske postrojbe napustit će Irak do lipnja, objavili su u srijedu britanski mediji, a tu informaciju nije demantiralo ministarstvo obrane.

Citirajući neimenovanog visokog dužnosnika ministarstva obrane, mediji su objavili da će London početi s povlačenjem svojeg kontingenta u ožujku te da će zadnji vojnici napustiti u lipnju Basru, grad na jugu Iraka blizu kojega su stacionirane britanske postrojbe.

Nekoliko novina napisalo je da bi 300 do 400 Britanaca trebalo ostati na licu mjesta, "na zahtjev Iračana", kako bi pomogli uspostavi ustanova za osposobljavanje časnika i uvježbali iračku mornaricu.

"Značajan napredak ostvaren je u Basri, gradu koji je transformiran zahvaljujući naporima Iračana, međunarodne koalicije i Britanaca", izjavila je u srijedu glasnogovornica ministarstva obrane.

"Shodno tome, predviđamo temeljnu promjenu misije početkom 2009. godine", dodala je ona, ponavljajući riječi premijera Gordona Browna iz srpnja.

Trenutno je u Iraku prisutno 4100 britanskih vojnika, većinom stacioniranih u zračnoj bazi u Basri. Velika Britanija je prisutna u Iraku od intervencije međunarodne koalicije 2003. (hina/metro-portal)

10.12.2008. 13:36:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh