« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PRIJATELJSKI RAZGOVOR?

Britanska i argentinska mornarica susrele se u vodama Falklanda

Britansko ministarstvo obrane potvrdilo je da su se 28. siječnja tijekom burnog vremena susreli s jednim argentinskim i jednim američkim brodom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Velika Britanija

,

Kraljevska mornarica

,

Argentina

,

Falklandski otoci

,

argentinska mornarica

Brod Kraljevske mornarice je stupio u radijsku vezu s brodom Argentinske mornarice nedaleko teritorijalnih voda Falkandskog otočja, navelo je u petak britansko ministarstvo obrane u priopćenju.

Radi se o "prijateljskom razgovoru", naglašava ministarstvo uz napomenu da nije određeno nikakvo dodatno raspoređivanje pomorskih snaga u toj zoni.

Ministarstvo je potvrdilo da su se 28. siječnja "tijekom burnog vremena i noću u istom području zatekli jedan američki i jedan argentinski brod".

Događaj se zbio u međunarodnim vodama oko 75 km od teritorijalnih voda Falklanda, koje Argentinci nazivaju Malvinima. Prema priopćenju "nakon prijateljskog razgovora putem radija, svaki je brod nastavio svoje aktivnosti".

Unatoč porazu tijekom rata u kojem je poginulo 649 argentinskih vojnika i 255 britanskih 1982. godine, Argentina i dalje traži suverenitet nad tim otocima južnog Atlantika, smještenim 500 km od svojih obala, koje je 1833. okupiralo Ujedinjeno Kraljevstvo.

Buenos Aires zamjera Londonu što je dozvolio istraživanje potencijalnih ležišta nafte oko obala Falklandskog otočja. (hina/metro-portal)

26.02.2010. 09:14:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh