« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Britanija 'diže kredite' za svoje poduzetnike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

britanski poticaji

,

britanski poduzetnici

Britanija je u srijedu pokrenula program kreditnih jamstava kojim želi pomoći malim i srednjim poduzećima pri refinanciranju do 20 milijardi funti (29,2 milijarde dolara) duga i time spriječi njihovu propast.

Radi se o najnovijem u nizu nastojanja premijera Gordona Browna da obnovi dotok kredita u krizom poharano britansko gospodarstvo.

U okviru najavljenog programa vlada će jamčiti zajmove u vrijednosti 10 milijardi funti, čime bi se moglo osigurati reprogramiranje dvostruko veće vrijednosti kredita za kompanije s prihodima do 500 milijuna funti, kazao je britanski ministar za kompanije, poduzetništvo i regulatornu reformu Peter Mandelson.

U sklopu tog programa tvrtke će vladi plaćati naknadu za osiguranje od nemogućnosti plaćanja, što znači da će se vlada mobilizirati isključivo onda kada kompanije nisu u stanju vraćati dugove. Dužnosnici tvrde da će se tako minimalizirati rizici za porezne obveznike.

Mandelson je također pokrenuo program jamstava za financiranje poduzetništva (Enterprise Finance Guarantee Scheme), kojom bi se jamčilo do 1,3 milijarde funti dodatnih bankovnih zajmova za tvrtke čiji prihodi dosežu do 25 milijuna funti.

Vlada je u srijedu također obećala pomoć kompanijama u prikupljanju novog dugoročnog kapitala ulaganjem u održive kompanije s velikim postojećim dugovima putem novog 75 milijuna funti vrijednog poduzetničkog fonda, u kojemu mogu sudjelovati i banke.

Nakon višegodišnjeg kontinuiranog rasta, gotovo je sigurno da je britansko gospodarstvo krajem prošle godine zakoračilo u recesiju po prvi puta od 1992. i ekonomisti za 2009. predviđaju daljnje slabljenje i gubitak na stotine tisuća radnih mjesta.

Središnja banka srezala je kamatne stope na rekordno niskih 1,5 posto no banke, mnoge dovedene na rub propasti lošim rizičnim ulaganjima, nisu sklone plasirati nove zajmove potrošačima ili kompanijama, što teško pritišće gospodarstvo. (hina/metro-portal)

14.01.2009. 14:53:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh