« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
MJERE VLADE

Britanci započeli akciju protiv pušenja

Britanska vlada je zabranila aparate za cigarete kako bi se smanjila konzumacija duhana, posebice mladih i kako bi se pomoglo pušačima koji su odlučili prestati pušiti

Fotografija vijesti
Više o

Velika Britanija

,

Vlada

,

pušenje

,

Engleska

,

cigarete

Aparati za cigarete od subote su zabranjeni u Engleskoj kako bi se smanjila konzumacija duhana, posebice mladih i kako bi se pomoglo pušačima koji su odlučili prestati pušiti, objasnilo ja britansko ministarstvo zdravstva, piše Hina.

"Aparati za cigarete su uglavnom bez nadzora, pa su lako dostupni djeci, iako je zabranjena prodaja duhana osobama mlađim od 18 godina", naglasio je britanski ministar zdravstva Andrew Lansley.

Oko 11 posto redovnih pušača od 11 do 15 godina u Engleskoj i Wallesu kupuju cigarete na tim aparatima, u pubovima i noćnim lokalima, prema podacima British Heart Foundation (BHF).

"Zabrana tih aparata će ukloniti lak izvor opskrbe cigaretama mladih pušača", rekla je direktorica BHF-a Betty McBride.

U Engleskoj, gdje puši više od 8 milijuna ljudi, duhan je odgovoran za 80.000 smrti godišnje, prema podacima britanskog ministarstva zdravstva.

Sjeverna Irska će slijediti primjer Engleske i zabraniti aparate za cigarete u veljači 2012., a Škotska i Wales su se obvezali da će slijediti njihov primjer.

Novi zakon zaključuje arsenal mjera koje su poduzele vlasti radi smanjenja potrošnje duhana. Od 2012. u Velikoj Britaniji na prodajnim mjestima paketi cigareta više neće biti izloženi.

01.10.2011. 15:45:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh