« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
PROBLEMI?

Britanci se spremaju za Brexit kaos

Britanci se pokušavaju pripremiti za kaos koji bi se mogao dogoditi u slučaju neuređenog brexita

Ovo će biti cirkus...
Ovo će biti cirkus... (Arhiva)
Više o

Brexit

,

tvrdi Brexit

Sektorske federacije upozoravaju da se od 1. siječnja može očekivati kaos budući da se velik broj poduzeća nije mogao dovoljno dobro pripremiti za izlazak iz Europske unije jer se još uvijek ne zna hoće li biti trgovinskog sporazuma.

Razlaz bez sporazuma značio bi da bi mnogim poduzećima preko noći porasli troškovi, kao i cijene za potrošače, prije svega hrane, koju se masivno uvozi iz EU-a, a taj učinak mogao bi pogoršati pad tečaja funte, što bi povećalo cijenu uvezene robe.

„Britanska poduzeća još se uvijek nadaju da će biti postignut sporazum o brexitu, ali od 1. siječnja suočit će se s poremećajima", što god da se dogodilo, rekao je za AFP Darren Jones, predsjednik parlamentarnog odbora za poduzetništvo, energetiku i industrijsku strategiju, nakon saslušanja s predstavnicima poslodavaca prošli tjedan.

Oni su upozorili na „potencijalne nestašice hrane i povećanje cijena čak i ako se sklopi sporazum", te na „povećanje troškova za britansku automobilsku industriju, kao i na razloge za zabrinutost kad je riječ o financijskim uslugama", kazao je. James Sibley, direktor za međunarodne poslove britanske Federacije malih poduzeća (FSB), rekao je za BBC da očekuje „strašne poremećaje u siječnju".

Zemlja je to već iskusila: britanske luke zagušene su već tjednima, a lanci opskrbe poremećeni. Mnoga poduzeća nastoje osigurati dostavu zaliha unaprijed kako bi izbjegle poremećaje u siječnju, ili naručuju više nego obično kako bi nadoknadile kašnjenja u proizvodnji zbog duge karantene ovog proljeća. Kilometarske kolone mogu se vidjeti na cestama prema trajektnoj luci u Doveru. Takva situacija mogla bi se jako pogoršati u slučaju da ne bude dogovora s Europskom unijom.

U izvješću o „razumnom najgorem scenariju" ovog ljeta, britanska vlada navela je da očekuje kolone od 7000 kamiona blokiranih dva dana na cestama. Stoga na jugu Engleske gradi goleme parkinge za kamione za slučaj gužvi, a uvest će čak i dozvole za ulazak u regiju Kent gdje se nalazi Dover.

Financial Times izvijestio je da je formirana radna skupina D20 (prosinac 2020.) za pripremu za kaotične scenarije koji bi se mogli dogoditi nakon 1. siječnja, kao što su poplava parkinga za kamione u slučaju jakih zimskih kiša, nestanci električne struje i nestašice goriva. Po FT-u, ministar prometa Grant Shapps unajmio je na šest mjeseci trajekte u slučaju cestovnih blokada, plativši za to 77 milijuna funti.

Britanski ministar za brexit Michael Gove smatra da zastoji u lukama neće dugo potrajati. "Očekujem da će se nakon početnih nekoliko dana i tjedana potencijalnih poremećaja stvari razriješiti i da ćemo imati novo normalno relativno rano u novoj godini", kazao je u četvrtak u britanskom parlamentu.

Neovisno o tome hoće li Britanija i EU dogovoriti sporazum o trgovini ili ne, ekonomisti očekuju da će brexit biti bolan za britansko gospodarstvo, posebice zbog teških posljedica pandemije koronavirusa. Ugledna Londonska škola ekonomije očekuje da će brexit bez trgovinskog sporazuma, dakle s ponovnim uvođenjem carina i graničnih kontrola, biti skuplji od pandemije covida-19 jer će se njegove posljedice osjećati dulje.

18.12.2020. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh