« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
AFGANISTAN

Britanci objavili kraj uspješne ofenzive u Helmandu

Operacija 'Panterina kandža' bila je najveća britanska ofenziva u Afganistanu od 2006. godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

britanska vojska

,

Helmand

,

protutalibanska ofenziva

,

Panterina kandža

Velika Britanija u ponedjeljak je objavila završetak petodnevne protutalibanske ofenzive u afganistanskoj pokrajini Helmad, te potvrdila kako je uspjela istjerati militante iz gradova prije nacionalnih izbora idući mjesec. Samo nekoliko sati nakon što je objavljen uspješan završetak operacije ubijena su dva vojnika čime se broj poginulih Britanaca u srpnju popeo na 22.

Operacija 'Panterina kandža', u kojoj je uz potporu američkih i drugih postrojbi NATO-a bilo uključeno oko tri tisuće britanskih vojnika, najveća je ofenziva britanskih snaga od kada su sredinom 2006. godine preuzele odgovornost za nestabilnu pokrajinu Helmand na jugu Afganistana, poznatu po uzgoju maka i proizvodnji opijuma.

Zapovjednik britanskih snaga u Helmandu, brigadir Tim Radford, rekao je kako je "ono što smo postigli važno i potpuno sam siguran da je operacija bila uspješna. Nanijeli smo teške gubitke pobunjenicima, fizički i psihološki, i vidjeli smo kako zbog toga veći broj njih bježi iz područja". Radford je rekao da se britanskim postrojbama u ofenzivi suprotstavilo oko 500 talibana no nije naveo koliko ih je zarobljeno i ubijeno, ali je rekao da su neki vjerojatno uspjeli pobjeći ili se pomiješati s lokalnim stanovništvom.

Izvor: Hina

27.07.2009. 21:42:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh